UPFBiH traži provjeru navoda da sanitarni inspektori u kantonima odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji, kako bi teret bolovanja snosili poslodavci, a ne nadležne institucije

UPFBiH traži provjeru navoda da sanitarni inspektori u kantonima odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji, kako bi teret bolovanja snosili poslodavci, a ne nadležne institucije

Sarajevo, 03. studeni 2020. – Određeni broj članica požalio se Udruzi poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine na postupanje županijskih sanitarnih inspekcija, naročito na području Sarajevske i Zeničko-dobojsk županije. Naime, prema njihovim tvrdnjama, sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji osobama koje su pozitivne na koronavirus ili su bile u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama i upućuju ih kod ljekara da otvore redovito bolovanje.

Pozivamo nadležne istitucije da ustanove da li su navodi naših pojedinih članica točni. Ukoliko se pokaže da su navodi točni, takvo postupanje smatramo neprihvatljivim jer kada sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, teret odsustva radnika sa posla snosi država. A kada ljekar izda rješenje o bolovanju, teret plaćanja bolovanja plaća poslodavac. Tako da u uvjetima ogromnih posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom COVID-19 koje gospodarstvenici i njihovi uposlenici u FBiH najdirektnije osjećaju ovo predstavlja još jedan dodatni namet na gospodarstvo i poslovanje. Umjesto da se koliko-toliko olakša poslovanje gospodarskim subjektima u ionako teškim uvjetima, nadležne institucije stalno kreriaju nova opterećenja i parafiskalne namete koji dodatno otežavaju položaj uposlenika i poslodavaca u realnom sektoru“, naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da je npr. u Županiji Sarajevo sredinom ožujka iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Sarajevo pojašnjeno da, ukoliko se na osnovu epidemiološke procjene osobi preporuči kućna izolacija ili izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor, podaci se upisuju u posebnu bazu podataka, a bolovanje otvara nadležni ljekar.

“Troškovi bolovanja zbog preporučene izolacije i stavljanja pod zdravstveni nadzor idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, na osnovu člana 42 i člana 57 Zakona o zdravstvenom osiguranju(“Sl. novine FBiH”, br. 30/1997, 7/2002, 70/2008, 48/2011, 100/2014 – odluka US i 36/2018)”, rečeno je tada iz ZZO KS.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)