Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, obvezne maske na otvorenom u Brčko distriktu BiH

Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, obvezne maske na otvorenom u Brčko distriktu BiH

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je epidemiološka situacija u Distriktu komplicirana s tendencijom daljnjeg pogoršavanja.

On je kazao da je u 24 sata na području Distrikta registrirano 98 osoba koje su pozitivne na COVID-19.

Ocijenili smo da je jedan od osnovnih razloga ovog stanja nepridržavanje postojećih epidemioloških mjera. Broj od 98 osoba imamo zbog akumuliranih osoba preko vikenda. Od tih 98 muških je 50, a ženskih 48. Kada se analiziraju godine starosti, većinom su to osobe srednje i mlađe životne dobi, što može ukazivati gdje bi mogla biti žarišta. Aktivnih slučajeva je 330, a od početka epidemije imamo registrirano ukupno 678 pozitivnih osoba“, kazao je Pezerović.

Zbog teške epidemiološke situacije Stožer za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici donio je nekoliko naredbi koje stupaju na snagu danas, a najznačajnija je naredba o zabrani svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru. Sudionici javnih okupljanja na otvorenom prostoru dužni su se pridržavati svih epidemioloških mjera i preporuka uključujući i obvezno nošenje zaštitne maske.

Također na današnjoj sjednici Stožer je naložio i obvezno nošenje maske na otvorenom u skupini od dvije ili više osoba. Stožer je naložio i inspekciji da pojača rad na terenu i kontrolu ugostiteljskih objekata kako bi se utvrdilo poštuju li se donesene mjere i naredbe Stožera. Inspekciji je dana mogućnost da izriču mjeru zabrane obavljanja ili zatvaranja tih objekata u slučaju da utvrde da se u tom objektu ne poštuju izrečene mjere i naredbe. U slučaju pogoršanja ili nepoštovanja naredbi postoji mogućnost da se Stožer očituje o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata“, kazao je Pezerović dodajući da je Stožer na današnjoj sjednici donio i mjeru koja se odnosi na osobe bez zdravstvenog osiguranja kako bi im se omogućilo pružanje zdravstvene usluge, dijagnostika i liječenje u slučaju simptoma zaraze koronavirusom. Prilikom javljanja u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta BiH identitet tih osoba moći će se utvrditi na temelju osobne iskaznice kao dokaz o prebivalištu na području Brčko distrikta BiH.

Pezerović je na današnjoj konferenciji za medije kazao da u petak stupa na snagu i novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Taj Zakon je dobar i učinkovit instrument i na temelju njega su propisane sankcije koje će biti znatno strože nego što su bile po dosadašnjim propisima. Od petka će kontrolna tijela krenuti u kontrole i podnošenja kaznenih prijava“, istaknuo je Pezerović.

Ravnatelj JZU „Zdravstvenog centra Brčko“ Brčko distrikta BiH Nihad Šibonjić kazao je da je krajnje vrijeme da građani počnu poštovati sve dosadašnje donesene mjere Stožera.

Situacija se pogoršava u svijetu, u našem okruženju, a i kod nas je trenutačno loša. Svaki dan imamo na desetine novih zaraženih pacijenata te svaki dan imamo prijam od 7 do 10 pacijenata u Bolnicu. Svaki se taj pacijent mora najmanje dva tjedna zadržati u Bolnici i uglavnom se primaju oni sa srednjom i teškom kliničkom slikom. Također i oni koji imaju lakšu kliničku sliku nekad se moraju primiti zbog drugih bolesti, što dodatno opterećuje naš bolnički sustav. Mi u zgradi Odjela za plućne bolesti i tuberkulozu trenutačno imamo 25 pacijenata i tu smještamo pacijente u najtežem stanju, kojima su potrebni respirator i kisik. Trenutačno je dvoje na respiratoru i jedna osoba je na neinvazivnoj ventilaciji. Šest osoba je s teškom kliničkom slikom i šesnaest sa srednje teškom kliničkom slikom. Kada je u pitanju zgrada Ginekologije, tu imamo 16 pacijenata: 3 s teškom kliničkom slikom i 13 sa srednje teškom kliničkom slikom. Za šest pacijenata nismo uspjeli dokazati testiranjem da su pozitivni na koronavirus, ali imaju simptome koji ukazuju da se najvjerojatnije radi o infekciji koronavirusom“, kazao je Šibonjić.

On je istaknuo da je od Stožera dobivena zadaća da se pripremi „plan B“ i drugi objekti gdje bi se pacijenti smještali.

Inače Bolnica u Brčkom ukupno ima 300 kreveta i u ovakvoj bismo situaciji mogli imati najviše do 120 kreveta za pacijente zaražene koronavirusom. To je skoro polovica kapaciteta i mi moramo misliti i na ostale pacijente koje treba liječiti. Pošto vidimo da se brzo popunjavaju mjesta, mi smo oslobodili Odjel pedijatrije i njega smo preselili na Odjel otorinolaringologije, koji ćemo pregraditi, a to ćemo uraditi i na Internom odjelu kako bismo dobili još tridesetak kreveta. Od Stožera smo dobili zadaću da pripremimo za svaki slučaj i dodatni objekt za potrebe pacijenata zaraženih koronavirusom. Hoće li to biti neka škola, dvorana – vidjet ćemo. Doktori i sestre, svi smo mi na izmaku snaga i sve nas je više koji postajemo zaraženi i ostajemo u izolaciji zbog kontakata“, kazao je Šibonjić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)