Međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima:

Međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima:

U Sarajevu će se 18. i 19. novembra održati osmi Međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim prToizvodima. Kongres počinje u subotu ujutro u sarajevskom hotelu Hollywood, a prije ceremonije otvaranja, planirane za 10 sati, medijima će se obratiti organizatori i gosti skupa. Između ostalih, teme dvodnevnog kongresa bit će terapija pčelinjim otrovom, moguće tehnike za otkrivanje patvorenog meda, pesticidi otkriveni u dodatku za pčele, potencijalni terapeutski učinak derivata, proteinsko gladovanje pčela kao posljedica klimatskih promjena, marketinški aspekti
standardizacije kvalitete proizvoda na tržištu.
Za kraj prvog dana planirana je i panel sesija o stanju i perspektivama pčelarstva u BIH i okruženju.
Drugog dana stručnjaci će govoriti o učinku propolisa, uticaju pčelarstva iu apiterapije na razvoj djece, karakterizaciji svježe pčelinje peludi, ulozi senzorskog panela u ocjeni autentičnosti meda, istraživanju o stavovima i primjeni apiterapije za prevenciju i liječenje bolesti, pravnom okviru za obavljanje djelatnosti apiterapije, te novim trendovima u razvoju api turizma i apiterapije.
Na kraju drugog dana planirano je donošenja zaključaka i Rezolucije učesnika kongresa. Uokviru poster prezentacija učesnici će se moći informisati, između ostalog, o temama kao što su
promjene u sastavu i svojstvima u medu tokom čuvanja i zagrijavanja, povezanosti medonosne pčele sa prinosom i kvalitetom voća, unapređenju pčelarskog uspjeha kroz izbjegavanje grešaka u tehnologiji, integraciju IOT tehnologije i HACCP principa u pčelarstvu, te ispitivanju kakvoće domaćeg i uvoznog meda.
Do sada se za učešće na kongresu prijavilo više od 150 učesnika, a bit će prezentirana ukupno 24 rada stručnjaka iz BIH, regiona i svijeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)