Skupština Županije Posavske

Skupština Županije Posavske

Skupština ŽP danas je usvojila izmjene i dopune Proračuna ŽP za ovu godinu, koje je predložila županijska Vlada. U obrazloženju rebalansa, ministar financija Mijo Stanić istaknuo je kako su prihodi i primici povećani za 2,94 posto u odnosu na prvobitni Proračun i iznose 64.301.130 KM, dok su rashodi veći za 4,7 % i iznose 65.438.840 KM. To znači da je ovim izmjenama predviđen minus od 1.137.710 KM, što će biti pokriveno iz akumuliranog suficita iz ranijih godina, koji iznosi 2 milijuna KM. Ministar Stanić naglasio je kako je proračun apsolutno stabilan i osigurani su svi uvjeti za normalno funkcioniranje svih segmenata života u ŽP, u ovoj godini. Potporu zastupnika dobio je i Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna u ovoj godini. Prema riječima ministra Stanića, izmjene su bile nužne kako bi se uposlenicima MUP-a ŽP uplatili doprinosi za razdoblje od 1.1. 1994 do 31.12.1995.godine, za što je u proračunu predviđeno 30 000 KM. Pred zastupnicima se našao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o imovini ŽP, koji je donesen prošle godine, ali zbog određenih nedostataka, oko upisa imovine ŽP, nužne su bile izmjene, što je i prihvaćeno.
Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽP Josip Vidović pojasnio je zastupnicima Odluku o utvrđivanju osnovica, stopa i načina obračunavanja i uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje u ŽP. Ova je odluka donesena 2007 godine, a novom se predviđa povećanje osnovice, što će biti u primjeni prvog radnog dana iduće godine, naglasio je ravnatelj Vidović. Zastupnici su usvojili i ovu odluku, a jednoglasnu potporu dobila je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite u ŽP, kojom se proširuju prava svih osiguranika u ŽP. Na koncu sjednice usvojeno je Mišljenje na Nacrt Zakona o jakim alkoholnim pićima u F BiH. Dokument su razmatrali i uputili određene sugestije i primjedbe u Ministarstvu zdravstva i socijalne politike, te gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP,te dostavili nadležnim tijelima u F BiH.
Po završetku sjednice u izjavi za medije, Blaž Župarić predsjednik Skupštine ŽP je istaknuo kako je točka o izmjenama i dopunama Proračuna za ovu godinu, bila jedna od najvažnijih. –„Radi se o tehničkom poravnanju proračuna, s tim da će izmjene i dopune do konca godine poslužiti da se određene stvari izbalansiraju, a od njih će imati koristi sve kategorije koje pokriva Proračun ŽP. Važno je napomenuti da su prihodi od neizravnih poreza znatno veći u odnosu na planirane, a time se vidi i rast našeg gospodarstva nakon pandemije, što je jako dobro. Vlada je relativno dobro planirala proračun, jer u njemu nema puno korekcija i smatram da će on poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga Proračuna za narednu godinu. Što se tiče izmjena i dopuna zakona o imovini ŽP, uočene su manjkavosti u dosadašnjem zakonu što se tiče prava koja su uknjižena u zemljišnim knjigama i katastarskom aparatu, posebice za poduzeća koja imaju sjedište na prostoru RS i Distrikta Brčko, gdje nisu razriješeni imovinski odnosi. Time se daje pravo Vladi ŽP da kroz reguliranje imovinskog statusa, može upisati imovinu na Županiju Posavsku. Tu se radi o nekoliko nekretnina koje će Agencija za privatizaciju uzeti u postupak nakon što se ta imovina uknjiži na ŽP“, naglasio je Župarić i dodao kako su usvojene i dvije odluke iz domena zdravstvene zaštite kojima se produbljuju prava pacijenata, jer su pojedine odluke donesene 2006. i 2007. , a kasnije izmjene i dopune 2013. godine. –„Ta prava će i ubuduće rasti, a zdravstvena zaštita mora biti dostupna svima pod jednakim uvjetima. Također smo donijeli Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima sa razine FBiH gdje je od nas traženo da dostavimo svoje mišljenje, koje su zastupnici i prihvatili“, zaključio je predsjednik Blaž Župarić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)