„Zaštita oznake geografskog porijekla“

„Zaštita oznake geografskog porijekla“

U organizaciji Voćnog kluba Brčko danas je održano edukativno predavanje i sastanak sa proizvođačima bamije na temu „Zaštita oznake geografskog porijekla“ s ciljem predstavljanja bamije i njenog brendiranja kao nacionalno prepoznatljivog proizvoda.

“Do sada je samo pet domaćih proizvoda u BiH zaštićeno oznakom geografskog porijekla i dva proizvoda su kategorisani kao tradicionalni specijaliteti. Zbog toga želimo da pomognemo malim proizvođačima da budu prepoznatljiviji i van granica gdje se ovi proizvodi uzgajaju i prerađuju jer su mnoge prednosti i benefiti kada su proizvodi zaštićeni oznakom geografskog porijekla“, rekao je Grujica Vico jedan od predavača, te dodao da se kolektivna licenca za proizvođače bamije očekuje do aprila sljedeće godine.

“Prema rađenim istraživanjima proizvodi kada su zaštićeni prodajna cijena im poraste u prosjeku do 30 procenata i ovo je ključni korak u brendiranju bamije”, rekao je Vico, te dodao da je ovaj proces u kome rezultate ostvaruje i proizvođač i lokalna zajednica.

Branko Brkić, šef Odsjeka za ruralni razvoj u Odjeljenju za poljoprivredni razvoj, šumarstvo i vodoprivredu kazao je da je na području Distrikta bamijom zasađeno oko 12 hektara zemljišta i da je Vlada za njene proizvođače izdvojila finansijsku podršku čiji je maksimalan pojedinačni iznos do 2 hiljade KM.

“Mislim da je Brčko u tom pogledu napravilo iskorak i da je to korektan iznos, a minimalna površina koja mora biti zasijana bamijom je dunum i po, odnosno 0.15 hektara jer nismo htjeli u startu da opteretimo proizvođače sa dva posijana hektara”, dodao je Brkić.

Koordinator Voćnog kluba Brčko Savo Lukić istakao je da su aktivnosti oko zaštite bamije pokrenuli još 2016. godine kako bi stimulisali njene proizvođače da nastave sa proizvodnjom.

„Cilj našeg udruženja jeste da podsticaj za proizvođače bamije bude daleko veći jer sada je na području Distrikta oko 50 proizvođača i smatramo da taj broj mora biti mnogo veći. Moramo se potruditi svi zajedno kako bi sačuvali ovaj značajan nacionalni proizvod“, kazao je Lukić.

Ševko Karamović iz Palanke proizvodnjom bamije bavi se više od 30 godina i na današnjoj radionici je rekao da je proces proizvodnje bamije dugotrajan zbog čega je potrebno dati veću podršku njenim proizvođačima kako bi je nastavili proizoviditi u narednim godinama.

Dobijanje kolektivnog žiga proizvođača bamije iz Distrikta krajnji je cilj nakon čega će proizvođači dobiti certifikate da su referentni za proizvodnju i distribuciju ovog proizvoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)