Vlada Brčko distrikta BiH usvojila treći rebalans Proračuna za 2021. godinu

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila treći rebalans Proračuna za 2021. godinu

Vlada Brčko distrikta BiH na 14. izvanrednoj sjednici usvojila je danas treći i posljednji rebalans Prorčuna za 2021 godinu u ukupnom iznosu od 16.414.000,00 konveribilnih maraka, rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Esed Kadrić.

On je podsjetio kako je temeljni motiv izrade rebalansa potreba da se kapitalni proračun iz 2019. godine ostavi u funkciji, kako bi se mogli nastaviti započeti projekti i aktivnosti na realizaciji tih projekata bez čekanja rebalans u narednoj godini čime bi se izgubilo dragocjeno vrijeme.

Jedini novi prihod rezultat je našeg rada u zajedničkom projektu prekogranične suradnje s Vinkovcima iz Republike Hrvatske koji će svojim sredstvima opremiti vrtić u Dubravama. Iz kapitalnog proračuna za 2019. godinu prenosimo preko 14,5 miliona konvertibilnih maraka u 2022. godinu čime stvaramo mogućnost da se planirani novac može utrošiti u naredne tri godine. Preostali novac u rebalansu rezultat je ušteda u 2021. godini“, precizirao je gradonačelnik Kadrić.

Po njegovim riječima značajnije uštede ostvarili su u Odjelu za zdravstvo 795.000 KM, u Odjelu za komunalne poslove 400.000,00 KM, u Odjelu za obrazovanje 161.000,00 KM, u Odjelu za privredu 142.000,00 KM te u Policiji 40.000,00 KM.

Ovu uštedu koju smo napravili u ovogodišnjem proračunu rasporedit ćemo tako što ćemo 185.000,00 maraka utrošiti za studentske stipendije na temelju čega će svi studenti koji su aplicirali, a ispunjavaju uvjete iz javnog poziva, dobiti stipedije. Dodatna sredstva za tri programa osigurali smo Odjelu za izbjegle i raseljene osobe. Osigurano je dodatnih 100.000,00 KM za program sanacije i rekonstrukcije u ratu porušenih stambenih objekata za popis koji je već objavljen. Iznos od 100.000,00 KM osiguran je i za projekt obnove individualnih stambenih objekata raseljenih osoba i povratnika, a 50.000 KM je predviđeno za projekt stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba koja se žele integrirati u lokalnoj zajednici“, istakao je gradonačelnik Kadrić.

Među kapitalnim projektima za koje je osiguran novac u ovom rebalansu, gradonačelnik Kadrić naveo je rekonstrukciju objekta Kamerni teatar u Brčko distriktu BIH za šta je predviđeno dodatnih 150.000,00 KM kako bi se krenulo s realizacijom ovog, za Brčko veoma važnog projekta.

Odjelu za zdravstvo u rebalansu smo osigurali 130.000,00 KM za nabavu vozila za prijevoz dijaliznih pacijenata, te za neke druge potrebe Odjela. Vrijedni isticanja su zahtjevi Odjela za obrazovanje, što je Vlada prihvatila te smo osigurali po 150.000,00 za dva nova vrtića koja ćemo graditi u mjesnoj zajednici Srpska Varoš i Broduša. Za ove objekte privode se kraju aktivnosti na pribavljanju građevinskih dozvola i uskoro možemo pristupiti njihovoj izgradnji za koje, podsjetit ću, već ranije imamo izdvojena određena sredstva. U rebalansu je izdvojeno i 400.000,00 KM za nastavak izgradnje dvorane za tjelesni odgoj u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Brčko distriktu BiH. Objekt je već započet i taj novac je za realizaciju sljedeće faze“, naglasio je gradonačelnik Kadrić.

Mađu kapitalnim projektima koji će biti financirani novcem iz danas usvojenog rebalansa nalazi se, kako je istakao gradonačelnik Kadrić, i nastavak izgradnje pješačke zone u Brčko distriktu BiH.

Za projektiranje nastavka radova u ulici Islahijet i dijelu ulice Ive Andrića koji vodi od Četvrte osnovne škole do šetališta u Pješačkoj zoni izdvojeno je 50.000,00 KM. Za nastavak izgradnje pješačke zone niz Konačko brdo do Savske džamije za šta već imamo građevinsku dozvolu, osigurali smo 200.000,00 KM. Još je osigurano 50.000,00 KM za uređenje prostora za potrebe braniteljsko-invalidske zaštite pripadnika Vojske Republike Srpske u mjesnoj zajednici Srpska Varoš. U rebalansu smo osigurali i potrebna sredstva da se javno poduzeće Radio Brčko preregistrira u Javnu radio-novinsku ustanovu „Radio Brčko“, izjavio je na konferenciji za medije brčanski gradonačelnik Esed Kadrić.

On je još jednom podsjetio kako je rabalans rezultat prenošenja sredstava iz kapitalnog proračuna za 2019. godinu, ali i da su uštede iz ovogodišnjeg proračuna kvaliteno raspoređene u planirane kapitalne projekte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *