VELEPOSLANIK EU SATTLER PREDSTAVIO IZVJEŠTAJ O BiH ZA 2020. GODINU VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU

VELEPOSLANIK EU SATTLER PREDSTAVIO IZVJEŠTAJ O BiH ZA 2020. GODINU VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU

Nakon što je EUropska komisija objavila Paket proširenja i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije, veleposlanik Johann Sattler, predstavio je danas Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

Uvažavajući dugogodišnju saradnju Europske unije i VSTV-a, zasnovanu posebno na financijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, veleposlanik Sattler je istakao razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu. “Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja!” izjavio je veleposlanik Sattler.

Pozvao je članove Vijeća da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, neovisnosti i odgovornosti pravosuđa. Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu. “To se mora promijeniti,” naglasio je veleposalnik Sattler. Takođe je naglasio da je u Izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i neovisnog sistema provjera integriteta za sve nositelje pravosudnih funkcija. Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom.

U cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. No, pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi Vijeća rade proaktivno i vode svojim primjerom. U tom kontekstu, veleposlanik Sattler je ponovio riječi g. Priebea, koji je pozvao na “promjenu u pravosudnoj kulturi”. Krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Postrojbe za integritet u okviru Tajništva VSTV-a, na što se Vijeće i obvezalo.

Veleposlanik se zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralnog izbornog povjerenstva BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda. To je primjer prepoznavanja problema, koje Vijeće treba češće pokazivati javnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)