Radionica: Dnevnik Anne Frank.

Radionica: Dnevnik Anne Frank.

U subotu, 26. ožujka 2022. godine, u prostorijama HKD Napretka u Brčkom održana je radionica pod nazivom „Dnevnik Anne Frank“. Sudjelovali su učenici trećih razreda srednjih škola Brčko distrikta. Cilj je radionice bio razumjeti do čega može dovesti sustavna mržnja prema jednoj skupini u društvu koja se razlikuje po vjeri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti.

Učenici koji su sudjelovali u radionici su učenici trećih razreda naših srednjih škola, a izabrani su u suradnji s nastavnicima konfesionalnih vjeronauka i s nastavnicom predmeta etika iz gimnazije. Radionicu je osmislio i vodio Ivan Šarčević, nastavnik katoličkog vjeronauka.

Na početku radionice učenici su pogledali film „Kratki život Anne Frank“ čiji je autor „Kuća Anne Frank“. Ovim kratkim filmom mogao se dobiti osjećaj vremena u kojem nacistički režim dolazi na vlast u Njemačkoj i razlozi zbog kojih su počeli s progonom Židova. Film jako dobro predočava što djevojčica Anna osjeća i što proživljava za vrijeme sakrivanja od progona.

Nakon gledanja filma, učenici su podijeljeni u pet skupina, u kojima su zajedno odgovarali na pripremljena pitanja, te su nakon zajedničkog rada izlagali rezultate. Moglo se primijetiti kako su učenici razumjeli patnju jednog naroda koji je bio progonjen samo zbog svoje pripadnosti određenoj društvenoj skupini i da će zaključke ponijeti u svoj život.

Ovo je druga radionica na istu temu održana u organizaciji HKD Napredak iz Brčkog. Prošle se godine, zbog pandemije, održala na rođendan Anne Frank. Ove je godine plan bio održati radionicu u siječnju povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust. No, zbog istog razloga kao i prošle godine, radionica je odgođena za ožujak, mjesec u kojem je tragično završio život Anne Frank.

Za HKD Napredak:

Antonio Mendeš

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.