PREMIJER NIKŠIĆ S NJEMAČKIM AMBASADOROM U BiH:  VLADA FBiH OPREDIJELJENA ISPUNJENJU REFORMSKIH OBAVEZA

PREMIJER NIKŠIĆ S NJEMAČKIM AMBASADOROM U BiH: VLADA FBiH OPREDIJELJENA ISPUNJENJU REFORMSKIH OBAVEZA

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas u kurtoaznu posjetu ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Thomasa Fitschena. Premijer i ambasador tokom sastanka u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu razmijenili su zajednička stajališta o prioritetima koji stoje na evropskom putu naše zemlje, te provođenju reformi važnih za poboljšanje kvalitete života svih građana.

Federalni premijer istaknuo je punu opredijeljenost Vlade Federacije BiH za ispunjavanje svih njenih obaveza koje proističu iz 14 ključnih prioriteta na integracijskom putu BiH ka Evropskoj uniji, a posebno za postizanje konsenzusa i kompromisnih rješenja neophodnih za ubrzanje tog puta. Njemački ambasador izrazio je podršku Vladi FBiH, naročito u spremnosti da provodi reforme koje se tiču jačanja vladavine prava i rješavanja životnih pitanja. Ističući tradicionalno dobre međusobne odnose, ambasador Fitschen napomenuo je da Njemačka ostaje posvećena partnerstvu, dobroj saradnji i nastavku podrške napretku naše zemlje.

Tokom susreta istaknut je i značaj energetske tranzicije, korištenja obnovljivih izvora energije i borbe protiv klimatskih promjena.

– Federalna vlada apsolutno je opredijeljena izvršavanju svojih obaveza. Jedna od njih tiče se i seta energetskih zakona koji su nedavno usvojeni u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Očekujemo da uskoro budu usvojeni i u Domu naroda, te stupe na snagu. Vlada Federacije je spremna za svaki oblik učešća i saradnje u integrativnim procesima i uvijek će nastojati biti dio rješenja i kompromisa. Vladavina prava nam treba da stvorimo ambijent za što veće invesiticije – kazao je premijer Nikšić na sastanku s njemačkim ambasadorom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)