Novac Stjepana II. Kotromanića na markama HP Mostar

Novac Stjepana II. Kotromanića na markama HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku „Arheološko blago 2023.“ s motivom novca Stjepana II. Kotromanića (Srebrenik, 1292. – Bobovac, 28. rujna 1353.), bosanskog bana koji je vladao od 1314. do 1353. godine. Stjepan II. sagradio je Bobovac, najznačajniji i najbolje utvrđeni grad u srednjovjekovnoj Bosni, nešto prije prve polovine XIV. st. Poticao je iskorištavanje bosanskih rudnika željeza, srebra i bakra te trgovinu, osobito s Dubrovnikom. Bio je prvi bosanski vladar koji je kovao svoj novac.

Najprije je bio u službi bosanskoga bana Mladina II. Bribirskoga. Potom pristupa savezu protiv Mladina II., koji je 1322. bio poražen uz pomoć Mlečana i hrvatsko-ugarskog kralja Karla I. Roberta. Nakon toga Stjepan preuzima vlast u Bosni zajedno s bratom Vladislavom. Oslanjajući se na Anžuvince iskoristio je razdor u Srbiji nakon smrti kralja Milutina te je zaposjeo Soli, Usoru, Završje, primorje između Neretve i Cetine te Hum, otvorivši Bosni izlaz na more. Godine 1333. potvrdio je posjed Stona i Pelješca Dubrovčanima koji su, za uzvrat, pristali na plaćanje godišnjega danka. Samostalno je vladao u Bosni, o čemu svjedoči i to što ga papa Ivan XXII. u jednom pismu naziva „vladarom Bosne“. Za njegove vladavine ojačao je u Bosni katolicizam, a franjevci su proširili svoje djelovanje osnovavši 1339. posebnu vikariju. Naslijedio ga je nećak Tvrtko I. koji je postao prvi bosanski kralj.

Autor likovnog rješenja je Manlio Napoli, prvi dan izdanja 12. 5. 2023. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)