Ministar Hrnjić: Zadržati dostignuti stepen proizvodnje malina

Ministar Hrnjić: Zadržati dostignuti stepen proizvodnje malina

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održao je danas, u sjedištu Ministarstva u Sarajevu, sastanak s predstavnicima otkupljivača, prerađivača, hladnjačara i poljoprivrednih proizvođača malina.

Ovom prilikom su Fikret Javorovac i Tarik Dobrača upoznali ministra Hrnjića o stanju u sektoru malinarstva kao i aktuelnim izazovima s kojima se ovaj sektor susreće.

Razgovarano je i o najavljenoj otkupnoj cijeni malina koju su poljoprivredni proizvođači u prethodnom periodu ocijenili niskom. Učesnici sastanka naglasili su kako se radi o robi koja ovisi o ponudi i potražnji na tržištu te istakli problem neprodanih količina iz berbe od prošle godine.

Na sastanku je istaknuta opredijeljenost za rješenja koja mogu pomoći poljoprivrednim proizvođačima, a sve s ciljem zadržavanja dostignutog prošlogodišnjeg stepena proizvodnje malina u Federaciji BiH.

Ministar Hrnjić je istakao važnost podrške proizvođačima kako bi se zadržao dostignuti nivo proizvodnje. Istovremeno je ukazao na potrebu uključivanja kantonalnih nivoa u rješavanje postojećih problema proizvođača i otkupljivača maline, ali i potrebu redefinisanja poticajne politike za sektor malinarstva u narednom periodu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)