Ministar Hrnjić: Mliječna industrija jedna od najrazvijenijih u Federaciji BiH

Ministar Hrnjić: Mliječna industrija jedna od najrazvijenijih u Federaciji BiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je otvorenju novoizgrađenog pogona za preradu mlijeka kompanije Lactalis BH u Gradačcu.

Ovom prilikom ministar Hrnjić uputio je čestitke kompaniji Lactalis BH na investiranju u proširenje proizvodnih kapaciteta, te naglasio da se ovom investicijom unaprijeđuje proizvodnja, ali i konkurentnost na tržištu.

– Vizija ove kompanije, stručnost i predanost rezultirale su nastavkom ulaganja u povećanje kapaciteta u mliječnoj industriji čime će biti biti unaprijeđena proizvodnja i konkurentnost na tržištu.

Rad i razvoj ove kompanije Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podržalo je u prethodne dvije godine s iznosom većim od 800.000 KM, od čega prednjači podrška za izgradnju, proširenje i opremanje novih građevinskih objekata u svrhu poljoprivredne proizvodnje odnosno proizvodnje i prerade mlijeka. Rezultat je to, s jedne strane, njihove namjere da razvijaju i proširuju kapacitete u mliječnoj industriji i s naše strane da pomognemo kompanije da svoju proizvodnju modernizuju i unaprijede, a time i kompletan sektor mljekarstva u Bosni i Hercegovini.

Mliječna industrija je jedna od najbolje razvijenih industrija u Federaciji BiH i zapošljava, direktno i indirektno, na hiljade proizvođača. Ova investicija ne samo da će stvoriti nova radna mjesta, već će i dodatno potaknuti razvoj domaćeg sektora poljoprivrede, pružajući priliku za rast i prosperitet našim poljoprivrednicima i proizvođačima mlijeka – rekao je ministar Hrnjića.

Iz Ministarstva navode da su kompanija Lactalis BH i njena mljekara Inmer najveći izvoznik mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH sa učešćem od 30 posto od ukupnog izvoza naše zemlje, a današnjim svečanim puštanjem u rad novog UHT pogona planiraju postići povećanje proizvodnih kapaciteta trajnog mlijeka. Pored ovogodišnjeg ulaganja od 2,4 miliona eura, najavljeno je i ulaganje novih 1,3 miliona eura kojim će osim povećanja kapaciteta UHT linije biti proširen i kapacitet linije za jogurte.

Otvorenju su prisustvovali i ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, predstavnici Gradske uprave Gradačca i generalni direktor Lactalisa BH Kenan Kečo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)