Izložba fotografija Jose Živkovića „Indija u oku pjesnika“

Izložba fotografija Jose Živkovića „Indija u oku pjesnika“

Pozivamo Vas na izložbu „Indija u oku pjesnika“, koja će se održati u sklopu Frančeskovih dana. Ovo je šesta izložba fotografija Jose Živkovića, pjesnika i slikara privržena putovanjima i novim životnim izazovima. Fotografije su nastale 2008. godine tijekom njegova tromjesečnog boravka u Indiji,

Izložba je koncipirana tako da obuhvaća raznovrsne motive: portrete, krajobraze, vedute, animalne motive, žanr prizore, ruine i ljude na dnu egzistencije. Može se uočiti raspon od mučnog siromaštva do raskoši i bogatstva, arhitektura, podneblje, pravila u prometu i stil života koji je neuobičajen za svakoga Europljanina. Stoga i ne čudi dokumentaristički odabir kadrova ovog kreativca kojima je sadržaj primarni element.

Fotografije odišu znatiželjom i brzinom bilježenja budući da im je prvobitna svrha i bila želja za kasnijim lakšim prisjećanjem na mjesta, ljude i događaje proživljene u dalekoj zemlji u kojoj, kako ovaj pjesnik u stihu pjesme U Indiji piše: „Ništa nije kao u mojem kraju, samo nebo jednako sja…

Bitno je napomenuti da su fotografije često nastajale iz prikrajka u tajnosti, i to običnim džepnim digitalnim fotoaparatom. Joso Živković uzdajući se u vlastitu vještinu nekad beživotan i neugledan kadar pretvara u umjetničko djelo. Posebno su hvale vrijedni portreti Indijaca i Indijki s naglašenom psihološkom karakterizacijom likova i harmoničnim koloritom koji je uočljiv i na ostalim fotografijama. Upravo je boja, u odabranim motivima i prikazima osamljenih ljudskih likova sklopljenih ruku, tračak nade u bolje sutra. Boja tako postaje simbolička vrijednost, ali i prepoznatljivo obilježje ove izložbe.

(Đurđica Jezerčić)

Tijekom programa autor će govoriti o putovanju kroz Indiju i recitirat će svoje pjesme nastale na tom putovanju. Autor je u tri mjeseca prešao 12.000 km od juga do sjevera Indije, te svojim foto aparatom zabilježio brojne posebnosti ove zemlje.

O autoru izložbe

Joso Živković – Soja, hrvatski pjesnik i slikar iz Bosne i Hercegovine. Joso Živković rođen je 1. travnja 1960. godine u Kostrču, općina Orašje. Osnovnu i srednju naobrazbu stekao u rodnom mjestu i Orašju. Više godina radio u Austriji i Švicarskoj, a u Kostrč se vratio 1990. godine. Godinama je živio u zapadnoeuropskim gradovima i putovao svijetom, što se jasno osjeti u njegovim pjesničkim radovima. Objavljivao je u raznim časopisima u zemlji i inozemstvu. Pjesme su mu prevođene na engleski i njemački jezik. Njegove pjesme se nalaze u mnogim zajedničkim zbirkama. Više puta je nagrađivan, a značajnije nagrade su mu nagrada fra Martin Nedić (HKD Napredak Orašje) za najbolju knjigu i nagrada Movisa u Zürichu za pjesmu Tuga auslendera. Objavio je četiri samostalne zbirke pjesama: Koraci u sjeni (1988.), Čekati dugu (1994.), Gorka čaša (1997.) i Nenaviklost duše (2003.). Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva hrvatskih književnika. Uz pisanje pjesama bavio se i slikarstvom, te je samostalno izlagao u Njemačkoj (Hamburg) i Lihtenštajnu (Schaan). Zajedničke izložbe imao je u Orašju i Vinkovcima. Zaljubljenik je u fotografiju i član fotokluba Orton, Orašje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *