Gradonačelnik Brčko distrikta BiH primio organizatore međunarodnog festivala „Sudžuka fest“

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH primio organizatore međunarodnog festivala „Sudžuka fest“

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je u zgradi Vijećnice primio organizatore prvog međunarodnog festivala sudžuke u Brčkom pod nazivom „Sudžuka fest“.

U razgovoru s organizatorima gradonačelnik je podržao ovu manifestaciju. On je najavio da će pomoći u afirmaciji ovoga festivala i istaknuo da se nada da će festival prerasti u tradiciju.

Mnogo me raduje ovaj potez i vidjet ćemo koje su dodatne mogućnosti da se podrži ovaj projekt. Nadam se da će ovo postati i tradicionalni festival jer Distrikt ima proizvođače sudžuke u kojima postoji veliki potencijal“, kazao je Kadrić.

Koordinator „Voćnog kluba“ Brčko distrikta BiH Savo Lukić kazao je da Brčko zaslužuje da dobije jedan ovakav festival i da mu je drago što su gradonačelnik Brčko distrikta BiH i Vlada prepoznali napor organizatora.

On je naglasio da se prvi međunarodni festival sudžuke organizira s ciljem unaprjeđenja kvalitete sudžuke.

Mi danas imamo pedesetak uzoraka iz BiH, Srbije i Hrvatske prema kojima ćemo vidjeti što se trenutačno nalazi na tržištu. Također ćemo danas imati i ocjenjivanje sudžuke od strane dr. sc. Sabine Operte uz pomoć tima ocjenjivača. Nije bilo potrebno puno razmišljati za ovu ideju jer mi ovdje u Brčkom imamo veliku tradiciju kada je u pitanju proizvodnja sudžuke, posebno još kada znamo da je ovdje bila jedna vrlo ozbiljna prerađivačka mesna industrija s vrhunskom kvalitetom“, kazao je Lukić.

Organizator prvog međunarodnog festivala sudžuke „Sudžuka fest“ je „Voćni klub“ Brčko distrikta BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *