ZAKON O SPRJEČAVANJU SUKOBA INTERESA JEDNOGLASNO USVOJEN I U DRUGOM ČITANJU

ZAKON O SPRJEČAVANJU SUKOBA INTERESA JEDNOGLASNO USVOJEN I U DRUGOM ČITANJU

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta završili su peto redovito zasjedanje na kojem su, između ostalog, jednoglasno usvojili Nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta BiH, u drugom čitanju, zajedno s amandmanima gradonačelnika i Zakonodavnog povjerenstva.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je značaj ovog zakona u njegovom sadržaju, da je on iz seta antikoruptivnih zakona i bavi se, prije svega, prevencijom sukoba interesa kod nositelja izvršnih i zakonodavnih dužnosti u Distriktu.

„Riječ je o zakonu koji je, prema mišljenju Europske komisije, jedan od 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu prema europskim integracijama“, rekao je Milić.

Milić je napomenuo da ovo nije zakon OHR-a, nego je iniciran i sastavljen u vrijeme njegovog mandata kao gradonačelnika te da nisu točne zlonamjerne interpretacije Zakona koje se mogu čuti ovih dana da je Zastupnički klub SNSD-a protiv ovog zakona.

„Ako netko ima pravo na autorizaciju ovoga zakona onda je to upravo SNSD, zato što su ove aktivnosti inicirane i započete i skoro dovedene do kraja u mandatu gradonačelnika iz SNSD-a. I ne samo to. SNSD će tražiti da se od ovlaštenih predlagača, u što skorije vrijeme, predloži i Zakon o podrijetlu imovine“, naveo je Milić.

Dodao je da će Zakon stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, nakon čega će uslijediti aktivnosti vezane za izbor članova povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa, i da će sredstva za rad članova povjerenstva biti osigurana u proračunu Distrikta za 2021. godinu.

Predsjednik Milić istaknuo je da se Skupština opredijelila da na svakoj sjednici na dnevnom redu bude informacija o epidemiološkoj situaciji u Distriktu, te da će Skupština pratiti zahtjeve i Kriznog stožera i sektora zdravstva u smislu osiguranja dostatnih sredstava za borbu protiv coronavirusa.

„Nastojat ćemo kroz proračun Brčko distrikta osigurati i adekvatna sredstava za nadoknadu šteta koje trpi naše gospodarstvo zbog mjera koje poduzima Krizni stožer“, rekao je Milić.

Napomenuo je da će 31. ožujka najvjerojatnije biti održana izvanredna sjednica Skupštine na kojoj bi trebao biti odobren proračun Distrikta Brčko za 2021. godinu.

Na petoj redovitoj sjednici zastupnici su, u drugom čitanju, usvojili izmjene i dopune Zakona o poticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i izmjene Zakona o Pravosudnom povjerenstvu, te su, između ostalog, dali suglasnost na Program rada i Financijski plan Zavoda za planiranje, projektiranje i razvitak Brčko distrikta BiH za 2021. godinu.

Skupština je prije početka pete, završila četvrtu redovitu sjednicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *