U prošloj godini pokrenuto 75 postupaka protiv nosilaca javnih funkcija u Distriktu

U prošloj godini pokrenuto 75 postupaka protiv nosilaca javnih funkcija u Distriktu

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta tokom 2023. godine pokrenula je 75 postupaka protiv nosilaca javnih funkcija u Distriktu zbog kršenja odredaba zakona po raznim osnovama, rekla je predsjednica ove Komisije Admira Mujić.

Ona je dodala da su u 44 slučaja izrečene sankcije u kojim je 28 funkcionera kažnjeno opomenom, 13 sankcionisano obustavljanjem dijela naknade u visini od deset do 40 odsto, po jedno lice novčanom kaznom od 1.000, 3.000 i 4.500 KM te jednim prijedlogom za razrješenje sa javne funkcije.

„Komisija je donijela 14 odluka o nepokretanju postupka, osam odluka o odbacivanju prijave zbog nenadležnosti i šest obustava postupaka. U jednom postupku Komisija nije ponovo raspravljala po istoj prijavi s obzirom da se radi o istoj osobi i istom potupku, te je ranije donesena odluka o nepokretanju postupka“, rekla je Mujić.

Ona kaže da su šest nosilaca javnih funkcija postupili po preporuci Komisije i ugovorima prenijeli upravljačka prava na drugo pravno ili fizičko lice shodno zakonskim odredbama.

Prema riječima Mujić ostali slučajevi su ispitani i nije bilo osnova za pokretanje postupka.

Predsjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta podsjetila je još jednom sve nosioce da su u obavezi podnijeti izvještaj nadležnoj Komisiji o svom imovinskom stanju zaključno sa krajem prošle godine najkasnije do 31.03.2024. godine, u suprotnom i protiv njih će biti pokrenut postupak, te izrečene zakonom propisane novčane sankcije od 1.000 do 10.000 KM