TRI DESETLJEĆA SPORTSKIH NATJECANJA INVALIDA DOMOVINSKOG RATA ŽUPANIJE POSAVSKE

TRI DESETLJEĆA SPORTSKIH NATJECANJA INVALIDA DOMOVINSKOG RATA ŽUPANIJE POSAVSKE

U Oštroj Luci je protekloga vikenda (22.06.2024.g.) održano jubilarno 30. „Športsko natjecanje invalida Domovinskog rata“, Zajednice udruga HVIDR-a HVO H-B ŽP. Natjecanje se odvijalo na terenima rovova, a otvorio ga je županijski ministar branitelja Ilija Mišković, ističući značaj njihovog okupljanja te naglasio kako je ovo natjecanje više od rezultata, jer simbolizira susret i ponovno povezivanje. Upriličeno je i polaganje vijenaca i paljenje svijeća kraj Spomen obilježja u Oštroj Luci za sve poginule i umrle branitelje.
U natjecateljskom dijelu programa, koje je ipak bilo u drugom planu, jer su druženje, susret i prisjećanja u fokusu ovoga događaja, natjecali su se hrvatski ratni vojni invalidi HVO-a Grada Orašja, općina Domaljevac-Šamac i Odžak, te HVIDR-e HVO Tuzla-Soli i Ravne-Brčko koje čine Zajednicu udruga HVIDRE HVO HB ŽP. Natjecatelji su odmjerili snage u 10 sportskih disciplina, a najviše uspjeha su imali članovi Oraške HVIDRA-e i prema postignutim rezultatima čak 13 njihovih članova će sudjelovati na 24. sportskom natjecanju invalida Domovinskog rata, Zajednice Udruga HVIDR-a HVO HB, u Neumu 14. 09., a završno natjecanje, svehrvatske igre održat će se u Hrvatskoj u listopadu.
Evo i najboljih. Hakija Srna pobjednik je utrke u invalidskim kolicima, a pobjednici discipline viseća kugla u sjedećem i stojećem stavu bili su: Hakija Srna, Rado Deanović i Vladimir Ivić, te Andrija Barišić, Ivo Lubina i Marko Ivanović. Mato Lukić i Joso Živković najbolji su u kuglanju, a u boćanju: Ivo Dominković -Bizi, Pejo Janjić-Lesi i Tunjo Oršolić. Najbolji su športski rilobovci: Nikola Marković, Anto Jerković i Mato Antić a šahisti: Josip Lukić, Anto Koturić i Nenad Nedić. U pikadu najbolje su rezultate pokazali Marko Baotić, Marko i Mijo Grgić. Najbolji su plivači: Jozo Kolanović, Đuro Oršolić, Marijan Lucić i Đuro Mikenac. U stolnom tenisu najbolje rezultate pokazali su Predrag Tomić, Stanimir Mišković, Anto Vincetić i Josip Filipović, dok su u streljaštvu najbolji: Frano Blažević, Marinko Grgić i Đuro Pejić, te Stjepan Brkić i Juro Matanović, doznajemo od tajnika udruge Željka Klajića. Braniteljima je ovo ponovno bio susret koji znači puno više od natjecanja, potvrdio je i predsjednik HVIDR-e ŽP Marko Ivanović. „Ovaj događaj ima neprocjenjivu vrijednost za sve sudionike, jer im omogućava da obnove stare prijateljstva i podijele svoja iskustva i uspomene“, ističe Ivanović. Ujedno je zahvalio svima koji su pomogli u organiziranju natjecanja branitelja.