Sutra je svjetski dan romskog jezika

Sutra je svjetski dan romskog jezika

Svjetski dan romskog jezika, 5. 11, je zasigurno jedan od najznačajnijih zvaničnih romskih datuma kojim se obilježava značaj očuvanja romskog jezika, ali i romske kulture, tradicije i običaja.

Ovaj datum se obilježava kao romski nacionalni praznik i zauzeo je ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika (Svjetskim danom roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu).

Dnevni centar “Vermont” tradicionalno obilježava ovaj dan već duži niz godina kroz organizovanje radionica romskog jezika za svoje korisnike, kako bi im približio dio romske kulture i tradicije.

Omladinski centar „Vermont“ u suradnji sa međunarodnom organizacijom Save the Children uspostavio je tokom 2014. godine Dnevni centar u Brčko distriktu BiH. Ova projektna inicijativa nosi naziv “Uspostava Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu“, a svrha je doprinos obezbjeđivanju što potpunijeg ostvarivanja prava ove grupe djece, izložene raznim vidovima radne eksploatacije, nasilju, nekom drugom vidu eksploatacije, ili djece u riziku da postanu djeca ulice.

Od uspostave, uslugu Dnevnog centra primilo je ukupno 242 korisnika, od čega je 147 aktivnih članova. Korisnicima se u okviru boravka osigurava i jedan obrok dnevno, a kada god to prilike dozvoljavaju i paketi podrške za porodice i djecu u stanju potrebe (užina za školsku djecu, školske tašne i pribor za školu, prehrambeni, higijenski paketi, odjeća).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)