Održana svečana akademija povodom 22. godine Brčko distrikta BiH

Održana svečana akademija povodom 22. godine Brčko distrikta BiH

Povodom 22. godine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, danas je održana svečana akademija u brčanskom Domu kulture, kojoj su prisustvovali međunarodni zvaničnici, gosti iz entitetskih i državnih institucija, predstavnika vjerskih, kulturnih i privrednih zajednica, te predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

Prisutnim gostima obratili su se gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Siniša Milić, prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Johann Sattler, a program je upotpunjen muzičkim izvedbama i podjelom nagrada učenicima za najbolje literarne radove.

U svom obraćanju novinarima, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine čestitao je svim građanima Dan Distrikta, a svim građankama ujedno i Međunarodni Dan žena.

Za 22 godine trajanja kao političke zajednice, Brčko distrikt Bosne i Hercegovine je poslužio kao primjer u smislu reintegracije, suživota, principa ravnopravnosti ali i izazova kako osigurati perspektivu za stanovnike Distrikta. Mi smo u posljednjih godinu dana intenzivno krenuli u reforme i moram istaći da Distrikt ima zdravu političku klimu zahvaljujući kojoj postižemo za sada dobre rezultate te vjerujem da će ovo biti godina velikih uspjeha za Distrikt, godina u kojoj će naši stanovnici ostvariti očekivanja koja su stavili pred nas“, kazao je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić izjavio je da je, zahvaljujući brzom konstituisanju vlasti nakon posljednjih lokalnih izbora i političkoj stabilnosti Distrikta Brčko, u proteklom periodu ostvaren napredak te da je vlast pokazala odlučnost u izgradnji Distrikta kao mjesto kompromisa, dogovora i dobrih odnosa s obzirom da se radi o izrazito multietničkoj sredini.

Novinarima se također obratio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. „Brčko distrikt može biti svetionik svima ostalima u Bosni i Hercegovini, jer, kako je kazao gospodin Sattler, ovdje u Brčkom mnogo je više stvari koje povezuje građane, nego koje ih dijele“ naglasio je premijer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)