Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja prometnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog sastanka gradonačelnika Brčkog Siniše Milića sa predstavnicima JP „Autoputevi RS“ i JP „Autoceste FBiH“.

Riječ je o koridoru istok – zapad od Bijeljine ka Vukosavlju, i koridoru jug – sjever, od Tuzle ka Orašju, koji prolaze kroz distrikt Brčko, a koji u konačnici čine dio autoputa Sarajevo- Beograd – Sarajevo.

Na sastanku, na kome su nazočili i predstavnici nadležnih odjela Vlade distrikta i JP „Puteva Brčko“ dogovoren je dalji zajednički rad na definiranju kontakt točaka koridora na administrativnoj granici između Brčkog i entiteta.

Predstavnici nadležnih javnih poduzeća sa nivoa entiteta informirani su da je distrikt Brčko formirao radnu grupu koja će nakon analize i usaglašavanja prostorno planske dokumentacije raspisati javni poziv za definiranje najpovoljnije trase prometnih koridora.

Nakon toga, biće stvorene pretpostavke za razgovor nadležnih organa oko investiciono financijskih modaliteta gradnje koridora.

Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoputa od Bijeljine ka Vukosavlju ujedno biti i trasa budućeg plinovoda za koji je zainteresirana Republika Srpska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)