Obilježen Svjetski dan darivaoca krvi

Obilježen Svjetski dan darivaoca krvi

Zajedničkom aktivnošću Odsjeka za transfuziologiju brčanske Bolnice i Crvenog krsta Distrikta, u povodu 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnog darivanja krvi, danas je u centru Brčkog organizovano darivanje tečnosti koja život znači.

„Ovakve akcije pomažu uvećavanju zaliha krvi i podstiču na jačanje dobrovoljnog darivanja koje je u Brčkom značajno razvijeno, jer mi na godišnjem nivou prikupimo oko 3.000 doza krvi, što je respektabilna cifra na čemu dugujemo veliku zahvalnost upravo dobrovoljnim darivaocima“, rekao je šef Odsjeka transfuziologije brčanske Bolnice dr Samir Pandur.

Među dobrovoljnim darivaocima krvi danas je bila i Alisa Avdić.

„Čim sam bila punoljetna počela sam darivati krv i to redovno činim i danas, jer vjerujem da ono što meni znači malo, a to je doza darovane krvi, drugima može spasiti život“, rekla je Avdić.

Svjetski dan dobrovoljnih darivaoca krvi, osim praktičnog uvećavanja zaliha, prava je prilika za podizanje svijesti kod građana, naročito mladih ljudi, o značaju dobrovoljnog darivanja krvi, ističe generalni sekretar Crvenog krsta Brčko distrikta Denis Šehanović.

„Ideja same akcije je što više se približiti građanima kako bi krv čekala pacijenta, kome je potrebna, a ne da on kada je zdravstveno ugrožen razmišlja i o tome“,