Najezda žohara

Najezda žohara

Higijensko-epidemiološka služba Brčko distrikta bilježi povećan broj poziva građana vezanih za pojavu žohara u starijim poslovnim i stambenim objektima.

Svako ko primijeti žohare u stambenom prostoru, u područjima poput kuhinjskih ormarića, tavana ili kupatila zna da je važno što brže riješiti ovaj neugodan problem. Žohari su prenosioci brojnih zaraznih bolesti te mogu u vrlo kratkom periodu učiniti prostor nehigijenskim i neugodnim za život.

„Toplo vrijeme bez kiše pogoduje žoharima i tjera ih u potragu za hranom i vodom, te se uglavnom sve češće pojavljuju u starijim zgradama i to najčešće po noći kada je mrak i kada je sve mirno. Ono što građani mogu preventivno uraditi jeste da detaljno čiste svoje objekte, posebno vodeći računa o ostatcima hrane i vode, što žohare najviše i privlače“, kazala je Adrijana Grgić, šefica Higijensko-epidemiološke službe.

Prema njezinim riječima ukoliko se žohari ipak pojave, važno je odmah reagovati i raditi na njihovom uništavanju, a to je moguće uz kupovinu raznih sredstava koji se mogu pronaći u poljoprivrednim apotekama i većim trgovačkim centrima, a ukoliko građani ne mogu sami to riješiti mogu pozvati službu koja će izaći na teren i izvršiće dezinsekciju.

Važno je napomenuti da se dezinsekcija na području Brčko distrikta naplaćuje po cijeni od pola marke po kvadratnom metru, te se obično nakon ovog tretmana žohari ne pojavljuju u narednih šest mjeseci.

(Radio Brčko)