NADBISKUPIJSKI KRIŽNI PUT MLADIH

NADBISKUPIJSKI KRIŽNI PUT MLADIH

Pod geslom „Hodimo zajedno“ oko 250 mladih iz 25 župa Vrhbosanske nadbiskupije sa svojim je svećenicima sudjelovalo u subotu 4. ožujka na petom po redu Nadbiskupijskom Križnom putu za mlade koji se odvijao u crkvi Uznesena BDM. u Tolisi u Bosanskoj Posavini za koju se kaže da je druga po veličini u Vrhbosanskoj nadbiskupiji poslije župne crkve Sv. obitelji u Kupresu. Uz ostale vjernike može se reći da je u crkvi bilo oko 450 svega nazočnih vjernika. Hodajući od postaje do postaje u prelijepoj toliškoj crkvi koja je izgrađena u neoromanskom stilu, pobožno su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta čije su tekstove čitali animatori, a predvodio nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarija u BiH mon. Tomo Vukšić. 

  Predvodeći potom misno slavlje uz domaćeg župnika i gvardijana fra Marija Jurića, i još dvadesetak svećenika nadbiskup Vukšić je u homiliji promišljao o važnosti i smislu križnoga puta, koja je u našem narodu tako draga i okuplja brojne  vjernike. Ustvrdivši da naši ljudski osjećaji i suosjećajnost prema Isusovoj patnji i nepravednoj osudi nisu dovoljni da bi na ispravan način razumjeli pobožnost križnoga puta nadbiskup je pojasnio: „Obavljajući ovu pobožnost mi vjernici ne častimo patnju koja nije vrednota u sebi, nego je ona usputni izazov, kušnja, u Isusovu slučaju strana patnja i strašna kušnja vjernost Bogu Ocu. Ono što kršćanska zajednica, dok obavlja pobožnost križnoga puta, zapravo slavi Isusovu vjernost  volji Božjoj. To je ključno. Isus prihvaća patnju, ne što ona u sebi ima neku vrijednost, nego zato što prva vrijednost koju on slijedi je volja Božja i vjernost volji Božjoj, patnji usprkos, usred patnje. Ništa ga ne može odvratiti od vjernosti Božjo volji i Božjem zakonu. To je ono što mi kao njegovi sljedbenici, koji se nadamo da će njegovo djelo otkupljenja  i spasenja zaživjeti i u našim životima, nasljedujemo dok se okupljamo oko ove pobožnosti. To je ono što kršćanska zajednica slavi i časti dok obavlja  pobožnost križnoga puta“, rekao je nadbiskup Vukšić. 

   Naglasivši kako smo kao kršćani pozvani poštivati zakon Božji radosna srca i čiste savjesti, pozvao je mlade da s te pobožnosti ponesu u svoj život Isusovu vjernost volji Božjoj na njegovom kružnom putu. Svjestan kako svatko od nas neku vrstu križnoga puta ima  u svome životu. Na kraju je poručio da Isusa vjernoga volji Božjoj molimo da blagoslovi svakog od nas na svakoj postaji križnoga puta, da uvijek, usprkos posrtajima, slabostima i bolovima, ustanemo i krenemo dalje na putu vlastitoga  obraćenja i posvećenja, na putu prema vječnosti. Zahvalu mladima na odazivu, nadbiskupu na predvođenju križnoga puta i misnoga slavlja, animatorima i svećenicima na organizaciji, gvardijanu i franjevcima koji djeluju u toliškom samostanuna gostoprimstvu uputio je na kraju vlč. Ivan Dragičević pastoralni suradnik Centra za pastoral mladih regije Posavine. Pjevanje su animirali framaši domaće župe Tolisa. Mladi su susret nakon okrepe nastavili razgledanjem tog velebnog samostana u kojem se nalazi vrijedan muzej i bogata knjižnica.

Ivan Ravlić, župnik u Globarici

Marko Mišković, fotografije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)