Gradonačelnik Zijad Nišić i predsjednik Sindikata Igor Babić potpisali Sporazum o prestanku generalnog prosvjeda

Gradonačelnik Zijad Nišić i predsjednik Sindikata Igor Babić potpisali Sporazum o prestanku generalnog prosvjeda

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić i predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Igor Babić danas su u Gradskoj vijećnici potpisali Sporazum o prestanku generalnog prosvjeda uposlenika u tijelima javne uprave i službenika i namještenika u pravosuđu Brčko distrikta BiH. Potpisivanju su nazočili i dogradonačelnik dr. Anto Domić i glavni koordinator Vlade Željko Antić.

Kako je navedeno u Sporazumu, Vlada Brčko distrikta BiH obvezuje se da će osigurati novčana sredstva s ciljem povećanja plaća uposlenika za 5% počevši od 7. 7. 2023. godine te dodatnih 5% za povećanje plaća počevši od 1. 1. 2024. godine. Također, Vlada se obavezala da će do 1. 1. 2024. godine utvrditi kriterije, modalitete te donijeti odgovarajuće propise na osnovicu kojih će biti moguće započeti isplatu naknade za trošak prijevoza radnika tijela javne uprave, a koji će služiti i kao model za obračun troškova prijevoza i kod drugih uposlenika, kao i pravnim osobama koje utemeljuje Brčko distrikt BiH.

Kroz izmjenu Proračuna Distrikta za 2023. godinu, Vlada će osigurati sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400,00 KM uposlenicima čija je osnovna plaća do 1.200,00 KM odnosno koja ne prelazi neoporezivi dio te da će preporučiti i učiniti maksimalni napor da se isto učini i u pravnim osobama koje utemeljuje Brčko distrikt BiH.

Shodno navedenim obvezama Vlade Brčko distrikta BiH, Sindikat se obvezao da će nakon potpisivanja Sporazuma donijeti odluku o prestanku generalnog prosvjeda radnika Odjela Vlade i pravosudnih institucija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a obje strane potpisnice će nastaviti kolektivno pregovaranje s ciljem zaključenja Općeg kolektivnog ugovora kao i granskih kolektivnih ugovora za sve radnike na teritoriji Brčko distrikta BiH do kraja 2023. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)