Deset godina djelovanja Ureda za studente s invaliditetom na Sveučilištu u Mostaru

Deset godina djelovanja Ureda za studente s invaliditetom na Sveučilištu u Mostaru

Osobe s invaliditetom predstavljaju skupinu koja je manje zastupljena u sustavu visokog obrazovanja, tu činjenicu svojim primjerom i podrškom žele promijeniti na Sveučilištu u Mostaru. Upravo iz tog razloga, prije 10 godina osnovan je Ured za studente s invaliditetom u okviru projekta Tempus, kako bi se svim sadašnjim, ali i budućim studentima s invaliditetom osigurali uvjeti za uspješno i kvalitetno studiranje.

„Tada je formiran ured pod nazivom Ured za podršku studentima s posebnim potrebama na Sveučilištu u Mostaru. No, prije tri godine s obzirom da volimo reći kako pratimo razvoj terminologije kroz samu struku, taj je ured preimenovan. Obzirom da su posebne potrebe širok pojam, a ujedno diskriminatoran, ured je dobio novi naziv “Ured za studente s invaliditetom”. – rekao nam je Marijan Tustonja, voditelj istoimenog ureda koji djeluje na Sveučilištu u Mostaru.

Kako bi razbili predrasude o osobama s invaliditetom koje se sve češće gleda kroz prizmu određene poteškoće, cilj jednog ovakvog ureda je pružiti potporu studentima s invaliditetom te proširiti svijest javnosti o obrazovanju takvih osoba s invaliditetom i njihovim sposobnostima i jakim stranama. „Prije svega Ured kao krovno tijelo studenata s invaliditetom na Sveučilištu u Mostaru može se svesti na jednu bazičnu cjelinu gdje mi u jednom trenutku možemo zasigurno reći kako smo mi most ka svim onim stvarima koje studenti s invaliditetom na Sveučilištu u Mostaru prolaze. Zašto most? Upravo zato što smo mi ta neka polazna točka preko koje studenti s invaliditetom ostvaruju svoja prava. Prije svega želimo omogućiti studentima s invaliditetom na Sveučilištu u Mostaru da imaju jednake prilike u obrazovnom procesu. – naglasio je Tustonja.

Ured prije svega pruža savjetodavne mogućnosti po pitanju studenata s invalidtetom da ih se uputi na one stvari po pitanju školovanja i njihovih prava na svakoj od ustrojbenih jedinica.

„2020. godine smo počeli s procesom mapiranja studenata s invalidtetom, te ih je na Sveučilištu u Mostaru 2021. godine bilo 33, a 2022. ukupno 29 na Sveučilištu u Mostaru. S obzirom da je nova akademska godina tek krenula, počet ćemo i s novim procesom mapiranja studenata da vidimo što je s prvim godinama koje su se tek upisale, ali trenutna brojka je njih 29.“ – objasnio je Tustonja.

Prisjetili smo se svih aktivnosti koje je proveo Ured za osobe s invaliditetom.

“Prije svega kao što smo i rekli u samom početku, inicijalni korak bio je izmjena naziva samog ureda. Više ne živimo u prošlosti, pa se moramo poistovjetiti sa sadašnjošću. Nakon toga zasigurno od aktivnosti koje možemo istaknuti jeste pružanje podrške studentima s invaliditetom po pitanju asistencije studenata s njihovih godina koji će im pomagati u svakodnevnom životu. Nakon toga imali smo inicijativu same naše studentice s invaliditeotm koja je inicirala postavljanje oznaka na Brailleevom pismu na svim ustrojbenim jedinice.

Tako danas na ulazu na fakultete imamo oznaku na braici. Također, na ulazu u dekanat i u studentsku referadu. Nakon toga ono što je bio cilj jeste da osluškujemo ono što studenti s invaliditetom traže od nas i način na koji ćemo prilagoditi te zahtjeve onom što oni žele. Zasigurno možemo kazati kako su arhitektonske barijere jedna od zahtjevnih stavki koje Sveučilište u Mostaru nastoji kroz svoju strategiju, ali i kroz ostale stvari implementirati. Tako danas možemo kazati kako je 6 od 11 ustrojbenih jedincia prilagođeno osobama s invaliditetom. U toj situaciji, studenti na onim ustrojbenim jedinicama koji nisu prilagođeni ne mogu odabrati te studije tako da i to nastojimo izmijeniti, tj. prilagoditi u narednom razdoblju za sve studente s invalidtetom. – zaključio je Tustonja. Iz Ureda za osobe s invaliditetom potiču sve zainteresirane da im se pridruže kako bi svi zajedno kreirali poticajno akademsko okruženje za učenje. Više informacija možete pronaći na njihovoj mrežnoj stranici:

https://www.sum.ba/sum/studenti/ured-za-podrsku-studentima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)