Udruženje građana Centar “Koraci nade” Tuzla je prvi dnevni centar u BiH i svijetli primjer podrške djeci i mladima sa invaliditetom na području TK.

Na osnovu programa multidisciplinarne edukacije, rehabilitacije, savjetovanja i timski rad Centar pruža podršku roditeljima i djeci kako bi lakše savladali teškoće sa kojim se svakodnevno suočavaju.

Međutim, Centar prolazi kroz tešku finansijsku situaciju, zbog čega bi zbog nedostatka novca mogao zatvoriti svoja vrata, a korisnici, ukupno njih 190, ostali bi bez stručne pomoći.

Kako bi nastavili sa radom pokrenuta je kampanja u želji da obezbijede novčana sredstva koja su neophodna da bi se Centar sačuvao od zatvaranja, a koji je korisnicima postao njihov drugi dom.

Naida Ključić, majka djevojčice koja je korisnik Centra, javila se redakciji NEON Televizije, u nadi da će se njihova priča čuti i da će se javiti oni koji mogu pomoći.

Za malenu Iris Lavicu, sigurno ste čuli i ona je podijelila svoju priču koliko Centar znači njoj i njenim drugarima.

“Znate drugari moje djetinjstvo je upravo u ovoj kući da baš ovdje ni na igralištu, ni u dvorani već baš ovdje i mnogo sam sretna. To je jedino mjesto gdje se osjećam slobodno, sretno i zadovoljno. Mjesto gdje mogu da budem to sto zapravo jesam . U ovu kuću sam došla sa 9 mjeseci kad mi prognoze nisu bile najbolje. Dani, mjeseci, godine su prolazile, a ja sam sve više voljela kročiti u ovu kuću punu ljubavi, topline osmijeha. Znate drugari i mojoj mami su puno pomogli da shvati i da prihvati cijelo moje stanje koje se dešavalo i dešava.”, poručuje Iris.

Centar se finansira kroz projekte i donacije putem društveno odgovornih pojedinaca i organizacija, te javnih poziva institucija i međunarodnih organizacija, a njihovi godišnji troškovi iznose oko 400 hiljada KM.

Koliko roditeljima i njihovoj djeci znače Koraci nade, govore sljedeće poruke:

“Koraci nade za nas znače budućnost. Emrah je uz prohodao uz pomoć njihovih vježbi i aktivnosti.”

“Ja sam majka čiji sin dolazi 7 godina u Centar. Tu se moje dijete i ja osjećamo sretno i svoj na svome.”

“Jedina ustanova koja nam je pružila ovakav vid pomoći nakon rođenja Emana. Prva ustanova od koje smo dobili podršku i razumijevanje”.

-“Mom Azuru je to bila druga kuća i mjesto za druženje, učenje i odmor. Kad smo od svih bili odbačeni da nemamo normalno odrastanje uz sve poteškoće koje smo imali i koje su se nizale svih ovih 15 godina oni su bili podrška kako djeci tako i nama roditeljima, jer uz njih smo ojačali i nastavili se boriti s poteškoćama i nedaćama kroz život.”

Njima je ova kuća sve, mjesto za druženje, učenje, razne rekreativne i edukativne aktivnosti. Ako ostanu bez nje, ostat će bez ogromne podrške, podrške koja njima znači bolji život i sigurnost. Centar “Koraci nade” za njih je budućnost, koja u stvarnom svijetu nije naklonjena osobama sa teškoćama u razvoju i kretanju, a tu dobijaju svu potrebnu pomoć i olakšicu u procesu neformalnog obrazovanja i odgoja.

Centar možete podržati na sljedeći način:

http://neontv.neon.ba/centar-koraci-nade-mogao-bi-se-zatvoriti-pokrenuta-kampanja-da-se-obezbijede-novcana-sredstva/