MINISTAR DEDIĆ O PROJEKTIMA VODOSNABDIJEVANJA S PREDSTAVNICIMA ŠVICARSKOG VELEPOSLANSTVA

MINISTAR DEDIĆ O PROJEKTIMA VODOSNABDIJEVANJA S PREDSTAVNICIMA ŠVICARSKOG VELEPOSLANSTVA

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, održao sastanak s predstavnicima Švicarskog veleposlanstva predvođenim novoimenovanim direktorom za suradnju Sirocom Messerlijem.

Na sastanku je razgovarano o projektima koje Vlada Švicarske financira i provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH, te Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, posebno u sektoru vodoprivrede.

– Dugujemo zahvalnost Švicarskoj vladi za izniman doprinos u realizaciji projekata koje su financirali u sektoru vodosnabdijevanja i sanitacije u općinama diljem BiH i time direktno doprinijeli poboljšanju životnih uslova građana. Namjera nam je i želja da ovu suradnju nastavimo i dalje jačamo naše partnerstvo – rekao je ministar Dedić.

Razmatrane su i planirane aktivnosti na modernizaciji sektora vodnih usluga u Bosni i Hercegovini, s obzirom da će Švicarsko tajništvo za ekonomske poslove (SECO) s grant sredstvima učestvovati u Programu Svjetske banke na modernizaciji sektora pružanja usluga vodoopskrbe i odvođenja otpadnih voda. Ovaj program je u završnoj fazi pripreme i provodit će se na prostoru cijele BiH.

Pored ove grant podrške, Švicarska vlada daje značajnu financijsku i ekspertsku pomoć Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja – MEG Projekat (Faza I), te projektima sanacije i rekonstrukcije sistema vodosnabdijevanja u Zenici i Tuzli, kao i Projektu prikupljanja i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici.

Prezentirajući do sada postignute rezultate i planirane aktivnosti, Messerli je potvrdio da će Švicarska i dalje podržavati ovaj sektor, posebno imajući u vidu sve veće izazove uzrokovane klimatskim promjenama. Također je istakao potrebu da se uz investicije u infrastrukturu pokrenu i nužne regulatorne i institucionalne reforme kako bi se osigurala pouzdanost i poboljšale usluge vodosnabdijevanja za građane, te ojačali kapaciteti i održivost vodovodnih poduzeća, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)