Održana edukacija za trenere na projektu NESESER

Održana edukacija za trenere na projektu NESESER

U sklopu projekta NESESER (Newly established Start-up Enterprise SERvices) koji sufinansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Srbija i BiH, a realizuju Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, Grad Loznica i Institut za razvoj i inovacije – IRI iz Beograda, danas je u Brčkom održana završna radionica ToT-Trening trenera.

Projekat NESESER ima za cilj poboljšanje preuzetničkog okruženja za novosnovane start-up kompanije iz Srbije i BiH. Njegov primarni cilj je osnivanje poslovnih centara u Brčkom i Loznici koji će imati svrhu da pomognu novoosnovanim preduzećima da razviju svoj posao.

Tim povodom danas je u Brčkom održana jedna od 30 radionica koje su realizovali predstavnici Biznis inovacionog centra iz Tuzle za projektno osoblje NESESER-a kako bi se obučili da upravljaju poslovnim centrima koji će uskoro biti otvoreni u Brčkom i Loznici.

„Nakon službenih posjeta drugim poslovnim inkubatorima i poduzetničkim centrima, mislim da je ovo drugi korak u što boljem i kvalitetnijem osnivanju našeg poslovnog inkubatora u Brčkom. Važnost ovih radionica je u tome da pružimo priliku našim saradnicima, damo podršku inkubantima i budemo nesebična podrška i pomoć tokom njihove inkubacije i da sa što manje grešaka krenemo u rad“, rekla je Indira Lević-Muharemović, zajednička menadžerica na projektu NESESER.Vedrana Ajanović, viši stručni saradnik u BIT centru u Tuzli rekla je da je cilj radionica da učesnici dobiju što više znanja o tome kako upravljati poslovnim inkubatorima i poduzetničkim centrima na način da se znanja i prakse prenesu u Loznicu i Brčko.

„Jedan dio treninga je fokusiran na razvoj poslovnog inkubatora i usluga koje se pružaju, kako da se zaobiđu greške koje se javljaju prilikom osnivanja i kako da se bude na usluzi poduzetnicima. Drugi dio treninga se odnosi na povezivanje ovih i sličnih insitucija u regiji i Evropi i kako raditi s njima na način da je to jedno preduzeće koje treba da opstane pružajući svoje konkretne usluge“, dodala je Ajanović.

Poslovni inkubatori pružaju mikro, malim i srednjim preduzećima priliku da posluju na jednom mjestu, da dijele zajedničke prostore i da kvalitetnim menadžment sistemom dobiju priliku za ubrzan rast i razvoj.