79. godišnjica stradanja hrvatskih žrtava Burića štale u Garevcu

79. godišnjica stradanja hrvatskih žrtava Burića štale u Garevcu

Završetkom radova na spomen kapeli Burića štale 2005. godine, obilježavanje sjećanja na stradale Hrvate iz naših župa počelo se održavati na prostoru ispred štale. Sjećanje na žrtve u Garevcu je bilo u sklopu obilježavanja Dana sjećanja u Posavskoj Mahali. Svake godine se ispred Burića štale slavila sveta misa za stradale, a župljani su redovito organizirali i šator u kojem bi okrjepom dočekali goste i hodočasnike, a zadnjih godina je UDVDR-a HVO HB, podružnica Modriča donirala piće za osvježenje svih prisutnih. Popodne bi se otišlo na masovnu grobnicu gdje se molilo opijelo.

Kako bi se još dostojnije i prigodnije obilježili ovi dani, Udruga Garevac 45 je pokrenula inicijativu za izgradnju spomenika na masovnoj grobnici i već učinila puno u tom pogledu.

Zbog ukazane potrebe za završetkom projekta izgradnje spomenika i “osjetljivosti” istog, Udruga Garevac 45 zatražila je aktivnije uključivanje i drugih koji svojim radom mogu pomoći.

Ove godine, u organizaciju obilježavanja i nastavak projekta izgradnje spomenika na masovnoj grobnici, aktivno su se uključili naši župnici te Mato Marić i Ivica Andrić iz Udruge veterana.

Rezultat aktivnosti je podizanje razine obilježavanja s lokalne na višu razinu, što je inicijativa Mate Marića i vlč. Ivana Dragičevića, uz suglasnost i podršku domaćeg župnika i članova organizacijskog odbora.

POŠTIVANJEM I OBILJEŽAVANJEM ŽRTVE VLASTITOG NARODA NE

VRIJEĐAMO ŽRTVU DRUGIH NARODA U BIH!

“MLADI LJUDI, MOMCI NEŽENJENI IZ BURIĆA ŠTALE ODVEDENI.

ŠTO JE MOGLA PREKRILA JE TRAVA, ŠTO NE MOGLA ODNIJELA JE SAVA”

Počivajte u miru hrvatski mučenici!

Mato Marić – unuk žrtve masovne grobnice Mate-Matije Gagulića