Udruženje „Plavi Svijet“ Brčko

Udruženje „Plavi Svijet“ Brčko

Članovi Udruženja „Plavi Svijet“ Brčko su u prostorijama Islahijeta organizovali edukaciju na temu Upravljanje negativnim oblicima ponašanja kod djece iz autističnog spektra.Predsjednik Udruženja „Plavi Svijet“ Brčko Alisa Hodžić kaže da je cilj ovog predavanja između ostalog pojasniti dileme i poteškoće sa kojima se suočavaju roditelji koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju, te na taj način približiti im takozvane redovne terapije i tretmane za njihovu djecu.

„Cilj edukacije je da se prvenstveno roditeljima ukaže na problematiku i sa kojim se sve izazovima susreću sa djecom sa poteškoćama u razvoju, kao i na poboljšanju govorno jezičkih sposobnosti“, istakla je Hodžić.

Edukaciji je prisustvovao pedagog – psiholog Almedin Imširović iz Centra za ranu intervenciju „Mali Svijet“ Lukavac koji se osvrnuo na značaj prihvatanja roditelja koji imaju djecu sa autizmom.

„Najčešći problem kroz koji roditelji prolaze je momenat prihvatanja i prolaze kroz tri faze, a to su: žaljenja i tugovanja, prebacivanja krivice na drugu osobu, te faza prihvatanja i to je sve individualno za svakog roditelja. Takođe ključno je kada shvate da njihovo dijete ima problem i da bi trebalo naći najbolje rješenje“, istakao je Imširović.

On kaže, da se bilježi statistički porast djece sa poteškoćama u razvoju na području cijele Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Imširovića, radionici je prisustvovao doktor logopedije i predsjednik udruženja „Svijet u slikama“ Bojan Radić iz Zenice koji je održao predavanje na temu govorno – jezički razvoj. On je svoju praksu, odnosno terapeutski rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju stekao u Americi, a zatim je prenio na naše prostore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)