U okviru Rahićkog ljeta upriličen “Gastro dan”

U okviru Rahićkog ljeta upriličen “Gastro dan”

U okviru kulturno-sportske manifestacije „Rahićko ljeto“ sinoć je u Gornjem Rahiću Udruženje žena „Rahićka čaršija“ upriličilo je „Gastro dan“ na kojem su posjetioci mogli degustrirati različita jela stare bosanske kuhinje, ali i lokalne specijalitete ovog dijela Bosne i Hercegovine.

„Unatoč tropskoj vrućini odaziv na „Gastro dan je bio više nego dobar, a stolovi postavljeni u centru Gornjeg Rahića bili su ispunjeni najrazličitijim jelima, slanim i slatkim, prije svega stare bosanske kuhinje, ali i lokalnih specijaliteta.

Zadovoljna sam odazivom učesnika jer nam se danas pridružilo dvanaest udruženja žena i to ne samo iz Distrikta, već i iz susjednih opština Čelić i Srebrenik“, rekla je u ime organizatora Udruženja žena „Rahićka čaršija“ Samida Mehić.

Manifestaciju su svojim učešćem uveličala i udruženja izvan Distrikta, s opštine Čelić, kao i članice Humanitarnog udruženje žena Srebrenik.

„Veoma nam je drago što smo ovdje i što pored ostalog možemo ponuditi i različite vrste rukotvorina, čijom prodajom pomažemo socijalno najugroženije osobe, a to su prije svega one koje nemaju ni penzije, a ni bliže srodnike koji im mogu pomoći“, istakla je u ime udruženja Rahima Fazlić.

Svakako da su svojim prijateljicama iz Gornjeg Rahića, kako se kaže, s punim rukama manifestaciju uveličale i „Hanume“ iz Ograđenovca.

„Veoma smo aktivne u svim vidovima podrške djelovanju lokalne zajednice, bilo da je riječ o našoj Mjesnoj zajednici ili drugim aktivnostima prvenstveno unutar Distrikta, ali i u drugim djelovima BiH. Stoga smo sa puno naših specijaliteta upravo stige i u Rahić“, istakla je u ime „Hanuma“ Izeta Hasanović.

Među brojnim pripremljemljenim jelima kada je govorila o njoj najdražim Izeta je izdvojila hurmašice sa pekmezom.

„Pripremam ih tako što sastavim smjesu u od dva jajeta, dva fidžana ulja, dvije čaše šećera dvije čaše pekmeza te pola maslaca. Sve to ukuham na laganoj vatri. Od takve smjese formiran uz pomoć rendeta hurmašice koje poredam u tepsiju i ispečem. Zalih napravim od tri šolje šećera i tri šolje pekmeza. Vrele hurmašice prelijem vrelim zalivom i to je to“, sa zadovoljstvom nam je rekla Izeta.Na sjajan gastro dan, “tačku na i“, odličnim nastupom, odnosno cijelovečrnjim koncertom, stavili su članovi KUD-a Gornji Rahić.