Šesti Dani zove:

Šesti Dani zove:

„Dani zove“ tradicionalna sportsko-rekreativna manifestacija koju organizuje Planinarsko društvo „Granaš“, obilježavajući na taj način i svoj dan održana je tokom dana u Gornjem Zoviku.

Epicentar dešavanja je Planinarski dom “Sveti Bernard“, a cjelodnevno druženje planinara, rekreativaca i svih onih koji vole prirodu i šetnju u prirodi započelo je jutros u devet sati okupljanjem ispred planinarskog Doma, a onda su krenuli usponi planinarskim stazama. Sve je okončano tradicionalnim druženjem uz ručak nešto iza 14 sati.

„Ovo su šesti po redu Dani zove koje tradicionalno organizujemo u ovom periodu, kada sazrijeva cvijet zove i kada naše članice spravljaju sirup, odnosno sok od zove i tako čuvamo od zaborava i ovu vrstu tradicije našega kraja“, rekao je u ime organizatora Filip Filipović, dodavši da je na današnjem druženju bilo više od 100 planinara iz planinarskih društava Distrikta, ali i gosti iz Busovače, kao i prijatelji iz susjedne Hrvatske.

Inače, cijela manifestacija se održava uz pokroviteljstvo Skupštine Distrikta, odnosno dopredsjednika Ive Filipovića, pa učesnici ove manifestacije nisu krili zahvalnost i na pokroviteljskoj pomoći koja ni ovoga puta nije izostala.