Niske temperature pogoduju zimskom mirovanju voća:

Niske temperature pogoduju zimskom mirovanju voća:

Trenutne vremenske prilike sa snijegom koji je pao i pad temperature spriječilo je cvjetanje voća i štete od mraza, te je ovo vrijeme pogodovalo voćnjacima, tvrde voćari na području distrikta Brčko.

Bakija Ribić, poljoprivredni proizvođač iz Šatorovića kaže da su niske januarske temperature pogodovale zimskom mirovanju voća i neće negativno uticati na količinu i kvalitet voća.

„Ove temperature će pogodovati rastu biljke i pripremi za sljedeću fazu razvoja“, kaže Ribić.

Budući da se ove sedmice očekuju temperature par stepeni iznad nule, voćari bi mogli iskoristiti taj period za rezidbu voćnjaka jer ona nije moguća ako se snijeg zadržava na stablima i ako temperature idu ispod nule.

„Tokom zimskog mirovanja voćki voćari se pripremaju za proljećnu vegetaciju, kreče stabla, vrše orezivanje i rasađivanje voća“, pojasnio je Ribić..

Prema njegovim riječima, zbog visokih temperatura tokom novembra i decembra sokovi su se sporije transportovali iz grana u korijenov sistem, što su najbolje mogli da vide rezači tokom rezidbe jer su makaze nakon rezova bile mokre od sokova biljaka.

„Hladno vrijeme došlo je u idealnom trenutku za sve voćne vrste, a niske temperature koje će se nastaviti i u narednom periodu, daju nadu da ne bi trebalo da dođe do prijevremenog kretanja vegetacije što je bio čest slučaj prethodnih godina“, kaže Ribić.

Najbolje bi bilo, kažu stručnjaci, da se visina snježnog pokrivača poveća i da tako ostane što duže jer svaki duži period praćen visokim temperaturama za zimu i rano proljeće neće odgovarati voćkama.

“Voće za svoj razvoj zahtijeva niske temperature kako bi se u proljeće moglo normalno razvijati. često se dešava da biljke koje nisu prošle niske temperature u proljeće ne cvjetaju i rađaju, pojasnio je Ribić.

Protekla godina za poljoprivrednike distrikta Brčko bila je veoma nepovoljna zbog loših vremenskih uslova i elementarnih nepogoda, ali su brčanski voćari ipak uspjeli da zadrže kvalitet svojih proizvoda.

„Opasnost prijeti od niskih temperatura i mrazeva u proljeće koji nepovoljno utiču na plodove voća“, istakao je Ribić.

Ribić je ovom prilikom podsjetio vlasnike zasada voća da je rezidba voćnih stabala obavezna mjera održavanja koja će nam pomoći da imamo zdrava stabla, dobar i kvalitetan urod.

Bakija Ribić poljoprivredni proizvođač iz Šatorovića bavi se prvenstveno proizvodnjom šljive čijih zasada ima oko četiri hektara, kao i jedan hektar trešnje, a svoje proizvode posredstvom jedne izvozničke firme plasira na evropsko tržište.