TRI KOŠARKAŠICE LAVOVA U SENIORSKOJ REPREZENTACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

TRI KOŠARKAŠICE LAVOVA U SENIORSKOJ REPREZENTACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

Jelena Lazarević, Valentina Došić i Anđela Bekić, tri mlade košarkašice KK Lavovi Brčko dobile su pozive Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine pred kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

 

Na adresu Košarkaškog kluba Lavovi Brčko stigla su tri poziva i tri velika priznanja za sav rad i postignute rezultate u prethodnim sezonama. S obzirom da je KK Lavovi Brčko poznat kao rasadnik mladih talenata, javnost je naviknuta na činjenicu da omladinske reprezentacije Bosne i Hercegovine imaju veliku broj članica iz ovog kluba.

 

I pored činjenice da je iza brčanskog kluba najuspješnija klupksa sezona u kojoj je osvojena titula vicešampiona Bosne i Hercegovine u seniorskoj konkurenciji, te odbranjena titula šampiona Bosne i Hercegovine u juniorskoj konkurenciji, niko nije mogao ni slutiti da će pred novembarske kvalifikacione mečeve za Eurobasket 2025, čak tri košarkašice ovog kluba dobiti poziv u seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Jelena Lazarević, Valentina Došić i Anđela Bekić bile su među glavnim protagonistima svih uspjeha KK Lavovi Brčko prethodnih sezona i ovi pozivi dolaze prije svega kao nagrada za sav uloženi trud ovih djevojaka koje su prije svega sjajne osobe, a onda i vrhunski sportisti. Pozivi u seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine su priznanje i za sam klub koji jasno definisanom vizijom rada postiže vrhunske sportske rezultate prije svega zahvaljujući igračkom kadru iz sopstvenog omladinskog pogona.

 

Podsjećamo da je Valentina Došić (2006. godište) proteklog ljeta bila jedna od glavnih igrača juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu održanom u Rumuniji. Anđela Bekić (2008. godište) je kao član kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Turskoj bila najkorisniji igrač reprezentacije Bosne i Hercegovine, a pored toga osvojila je i priznanje za najboljeg trojkaša Evropskog prvenstva za kadetkinje B divizije. Jelena Lazarević je propustila prvi dio prethodne sezone zbog povrede, ali je u drugom dijelu svojim igrama pokazala da se radi o izuzetno kvalitetnoj košarkašici. U sezoni 2022-2023. osvojila je priznanje za najboljeg ofanzivnog skakača međunarodne WABA lige. Još mnogo priznanja i trofeja je iza ove tri sjajne djevojke, za koje smo sigurni da će i u dresu seniorske reprezentacije na pravi način predstavljati KK Lavovi i grad Brčko.