32.obljetnica osnivanja Ratne bolnice PRVI SANITET U DONJOJ MAHALI

32.obljetnica osnivanja Ratne bolnice PRVI SANITET U DONJOJ MAHALI

Početak Domovinskog rata,Dom zdravlja Orašje dočekao je sa 24.radnika od njih 110. koliko je bilo prije rata. Ostalo je šest liječnika,četiri stomatologa i deset medicinskih tehničara,dva vozača,jedan bolničar. Prvi Sanitet 106.brigade HVO-a Orašje osnovan je u Donjoj Mahali u kući obitelji Pave i Luje Vuković koji su dragovoljno ustupili cijelu kuću i podrum veličine 200.kvadratnih metara za sanitet. U teškim uvjetima bez struje i vode ratnim zbivanjima nedostatka stručnog osoblja,medecinskog materijala sanitet je djelovao. Uspjelo se organizirati sanitet pri svakoj bojni blizu crte bojišnice,da bi se što prije pružila medicinska pomoć ranjenim bojovnicima i civilima. Ranjenici su obrađivani na terenu uz ogroman rizik po život medicinskog osoblja,ali o tome niko nije ni razmišljao. U kući obitelji Vuković sanitet je ostao sve do osnivanja Ratne bolnice u toliškom samostanu 20.10.1992.god. Nažalost malo spominjanoj obitelji Vuković mi svi bojovnici smo veoma zahvalni na pomoći ustupanjem svoje kuće,oni su sa svoje tri kćeri živjeli u dvije prostorije,govoreći da je to mali doprinos naspram momaka sa prve crte bojišnice. Po meni svi mi bojovnici,udruge pristekle iz Domovinskog rata i mjesna zajednica Donja Mahala trebali bi u zahvalu obitelji Vuković na kuću postaviti ploču da mladi znaju gdje je bio prvi Sanitet 106.brigade HVO-a Orašje.
20.10.1992. Osnovana Ratna bolnica Tolisa
Na današnji dan prije 30.godine točnije 20.10.1992.god. osnovana je Ratna bolnica. Tadašnji gvardijan toliškog samostana fra Marko Oršolić popularni Brk,sa svim franjevcima i časnim sestrama širom su otvorili vrata tek izgrađene samostanske zgrade za stanovanje svećenika i časnih sestara. Prvim zapovjednikom Ratne bolnice imenovan je dr.Nenad Stuparić uz naše doktore tu su bili dr.Ratančić,dr.Škoda,
dr.Stojanovićdr.Sudac,dr.Sudec,dr.Štambuk i mnogi drugi. Kroz nepune četiri godine rada kroz bolnicu su prošli veliki ljudi,ratnici,humanisti dajući sebe u službu spašavanja života,u to vrijeme u bolnici je zbrinuto oko 20000.pacijenata. Ratna bolnica ponos je Posavskog kraja liječila je ranjene bojovnike koji su branili svoju obitelj svoje domove. U bolnici obavljeno je više od 520.operacija i 2200.kiruških zahvata. Spašeno je stotine života liječeni i njegovani ranjeni i bolesni branitelji i civili. Kako Ratna bolnica tako i naši franjevci pružali moralnu,ljudsku potporu molili se za nas branitelje s prve crte bojišnice. Uz pomenute liječnike kroz bolnicu je prošlo oko 60.vrhunskih liječnika iz Republike Hrvatske. Jedan od osnivača bolnice Ratne bolnice dr.Ratančić jednom prigodom je rekao citiram: « Kad sam došao nisam mogao zamisliti da postoji tako domoljublje hrabrost i vjera u opstanak na svojim ognjištima. Radili smo 24.sata,spasili stotine života kako branitelja tako i civila. Najteži trenutak mi je bio 16.kolovoza 1995. god. kad su u Matićima krvnici granatama ubili 8.dječaka. Plakala je cijela bolnica « kraj citata. Svim poginulim braniteljima i umrlim djelatnicima bolnice neka je laka posavska gruda. Počivali u miru Božjem.