FRANJEVAČKI SAMOSTAN TOLISA I UDRUGA OSMIJEH DOMALJEVAC, PRIKUPLJALI POMOĆ ZA STRADALE U POPLAVAMA I MKLIZIŠTIMA

FRANJEVAČKI SAMOSTAN TOLISA I UDRUGA OSMIJEH DOMALJEVAC, PRIKUPLJALI POMOĆ ZA STRADALE U POPLAVAMA I MKLIZIŠTIMA

Na području Županije Posavske u fokusu zanimanja javnosti su humanitarne akcije prikupljanja pomoći za postradale u poplavama i klizištima u Hercegovini i srednjoj Bosni. Crveni križ ŽP već je otpremio oko 5,5 tona razne robe za Fojnicu i Jablanicu, a tajnik Ivica Filipović ističe kako se pomoć prikuplja i dalje. Građani svoje donacije mogu dostaviti isključivo u prostorije Crvenoga križa Grada Orašja, svakim radnim danom od 9 do 13 sati.
Franjevački samostan Tolisa također je organizirao akciju i jučer prikupljao pomoć za stradale, a najveći dio je namijenjen za Fojnicu, koja je najviše nastradala u tom dijelu Bosne, ali i za Kreševo i Kiseljak. Za Jablanicu se jako puno prikuplja donacija na svim stranama, tako da su u ovoj akciji fokusirani na središnju Bosnu. Na poziv franjevaca odazvao se veliki broj vjernika koji su u samo jednom danu dostavili jako puno prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština i odjeće, koje su od jutros svećenici odvezli na krajnje odredište. Novac koji je prikupljen u ovoj akciji podijelit će najpotrebnijima, uz pomoć lokalnog stanovništva. Donacije u hrani i drugim artiklima trenutačno se neće prikupljati, ali se novčani prilozi mogu nastaviti davati u župnom uredu s naglaskom za poplavljena područja ili u ruke fra Josipu Adriću i fra Ivanu Staniću.
-„Ovaj kraj je dobro upoznat kako je kada se u jednoj noći dogodi velika katastrofa, kada ljudi ostanu bez svega, pa smo odlučili pomoći ljudima koje je zadesila velika tragedija. Nakon što smo se čuli sa župnikom iz Kreševa i doznali što im je najpotrebnije, odmah smo pri našem samostanu pokrenuli humanitarnu akciju koja je jako dobro odjeknula među našim vjernicima. Najviše su potrebna sredstva za čišćenje i dezinfekciju kuća, ali i hrana za volontere koji tamo rade kako bi se i njima osigurala okrjepa. Pored toga prikupljali smo i novčana sredstva koja će itekako biti neophodna za obnovu i opremanje domova“, kazao je fra Ivan Stanić, koji je porijeklom iz Kreševa. Njegova obitelj je tamo, dio je u Fojnici i Kiseljaku, ali na sreću nisu među ugroženima i stradalima. Fra Ivan ističe kako su puno gore prošli njihovi sumještani, zbog čega je i organizirana ova akcija.
U samo par sati, nakon objave na FB stranici Samostana, vjernici su dostavili jako puno pomoći u hrani, odjeći i obući, te u novcu. Naknadno će kažu nastaviti s prikupljanjem ovih donacija, jer će ugroženima pomoć biti potrebna i dalje. Zahvaljujući lokalnim prijevoznicima jutros je donacija upućena na odredište, a pomoć u prijevozu ponudili su i iz Domaljevca. Pomoć će itekako dobro doći, ističu franjevci, te zahvaljuju svima koji su za kratko vrijeme prikupili veliku količinu robe za ugroženo stanovništvo u Kreševu i okolici.
Humanitarnu pomoć jučer su prikupljali i članovi Udruge građana „Osmijeh“ iz Domaljevca i to na lokacijama u kino dvorani u Orašju i u HKC-u u Domaljevcu, koju su također jutros otpremili do ugroženih u Jablanici. Svojim angažmanom su potaknuli građane da se odazovu i doniraju pomoć, pošto su i sami bili u takvoj situaciji koja se dogodila 2014. godine u Posavini. Član Udruge Ilija Đukić ističe kako su brzo reagirali nakon prvih slika iz Jablanice i organizirali se za prikupljanje pomoći. –„Kontaktirali smo stožer CZ u Jablanici i doznali kako su najpotrebniji voda za piće, higijenske potrepštine, lopate, deke i vreće za spavanje, a pošto imaju javnu kuhinju, osigurali smo paletu brašna i dosta vode.
Uz članove udruge u akciju su sudjelovali i brojni volonteri koji se sve više uključuju u rad udruge. Za pomoć u prijevozu paketa na ugrožena područja Đukić navodi kako im se ponudilo pet vozača kombija, tako da i to potvrđuje povjerenje koje vlada prema udruzi Osmjeh. –„Udruga se već potvrdila u brojnim humanitarnim akcijama za Petrinju kada je bio potres, zatim za Ukrajinu, Albaniju i niz manjih akcija za ugrožene, pa je tako i u ovoj odziv bio jako dobar i prikupljena je velika količina robe, kako bi građanima koji su pretrpjeli strašnu tragediju, bar malo olakšali stanje.
Udruga „Matići u srcu“, u suradnji sa Mjesnom zajednicom Matići i Nogometnim klubom Napredak, također je najavila humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za stradale u poplavama u Jablanici i okolnim mjestima. Prikupljanje donacija će biti organizirano u prostorijama MZ Matići, sutra (srijeda 09.10.24.) u vremenu od 14 do 19 sati.