Nova medicinska oprema za dijagnostiku plućnih bolesti:

Nova medicinska oprema za dijagnostiku plućnih bolesti:

U Domu zdravlja u Brčkom je predstavljena najnovija medicinska oprema za dijagnostiku plućnih bolesti – tjelesna pletizmografija.

Vršilac dužnosti šefa Dispanzera za plućne bolesti u Domu zdravlja Brčko doktor Slađan Miranović rekao je da ova savremena metoda pruža precizne informacije o funkciji pluća i dišnog sistema, omogućavajući rano otkrivanje i praćenje različitih respiratornih oboljenja.

„Ovaj sofisticirani aparat nam omogućava da provjerimo sve aspekte plućne funkcije. Od osnovnih plućnih volumena i kapaciete, do plućnih otpora i sve ono što je nama potrebno u redovnom radu sa našim plućnim pacijentima. Koristimo ga u procjeni da li neko ima opstruktivnu ili restriktivnu bolest pluća ali i u preoperativne svrhe pacijenata“, naveo je doktor Miranović.

On kaže da se aparat može upotrebljavati i u redovnoj zdravstvenoj zaštiti i prilikom pregleda sportista ili sistematskih pregleda kod zaposlenih.

„Na ovom aparatu se može raditi impulsna osciometrija posebno kod djece koja su ometena u razvoju i kod kojih je jako teško ostvariti saradnju sa medicinskim osobljem te im na lakši i brži način utvrditi plućnu funkciju“, rekao je Miranović.

Ermina Hodžić, medicinska sestra u Dispanzeru za plućne bolesti Doma zdravlja Brčko i jedina osposobljena da radi u kabinetu za disajnu funkciju objasnila je pojedinosti koje svaki pacijent treba da prođe tokom jednog pregleda.

„Pacijent se mora postaviti u odgovarajući položaj, potom uzimamo sterilni tubus i stavljamo ga pacijentu u usta prateći da li je zauzeo poseban položaj. Potom stavljamo nosnice pacijentu da ne može disati na nos i zatim pratimo paramatre pacijenata koji isključivo diše na usta“, objašnjava sestra Hodžić.

Ona naglašava da je saradnja pacijenta i sestre veoma bitna jer bez nje se ni jedan pregled i dijagnostika ne može obaviti.

Ovom investicijom u nabavku najsavremenije medicinske opreme, JZU “Zdravstveni centar Brčko” potvrđuje svoju posvećenost pružanju visokokvalitetne zdravstvene usluge našim pacijentima, rečeno je danas u Domu zdravlja u Brčkom.