Pušteni u rad RTG aparati u Zdravstvenim centrima Maoča i Bijela

Pušteni u rad RTG aparati u Zdravstvenim centrima Maoča i Bijela

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić obišao je danas sa saradnicima Zdravstvene centre u Bijeloj i Maoči, Službu za plućne bolesti Doma zdravlja i odjeljenja hirurgije u okviru Bolnice Brčko. Posjeta je organizovana kako bi se na licu mjesta upoznao sa preduzetim aktivnostima po pitanju renoviranih prostorija, novih RTG aparata i radova koji se trenutno izvode na odjeljenju hirurgije.

RTG aparati u Zdravstvenim centrima Bijela i Maoča od danas su u funkciji i na usluzi građanima u ovim mjestima, čija ukupna vrijednost iznosi 1.500.000 KM. Gradonačelnik Brčko distritka Zijad Nišić rekao je da će puštanjem u rad RTG aparata biti i smanjena lista čekanja pacijenata koji žive u ovim mjestima i da je na ovaj način usluga u brčanskom zdravstvu podignuta na veći nivo.

„Činjenica je da imamo i 60 ljekara upućenih na specijalizaciju pa ćemo dakle imati taj stručni resurs. Ova Bolnica i ovaj Zdravstveni centar obećavaju da ćemo možda ponovo biti epicentar zdravstvene zaštite, ne samo u Brčko distriktu, nego i u regionu“, rekao je Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Asmir Mujanović šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta rekao je tokom današnjeg obilaska da će uskoro biti puštena u rad još dva RTG aparata.

„Na ovaj način smatramo da će se značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta pružanja ove zdravstvene dijagnostičke usluge našim pacijentima, prvenstveno mislimo na građane koji gravitiraju na području Bijele i Maoče, jer neće morati dolaziti u Brčko distrikt“, kazao je Mujanović.

Izvršena je posjeta i obilazak radova na rekonstrukciji Odjeljenja hirurgije u brčanskoj Bolnici koji bi trebali biti okončani do kraja ove godine, nakon čega će objekat hirurgije biti spreman za korištenje. Ukupna vrijednost ovih radova iznosit će 1.300.000 KM. Mujanović je ovom prilikom istakao da je riješen i dugogodišnji problem sa otpadom i opremom koja je otpisana i rashodovana, te je iz brčanske Bolnice izmještena.

Iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge kazali su da će nastaviti pratiti potrebe građana i ulagati u zdravstveni sistem Brčko distrikta kako bi se osigurala kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita za sve građane na području Distrikta.