Potpisan ugovor za izgradnju dvije stambene zgrade u naselju Prutače

Potpisan ugovor za izgradnju dvije stambene zgrade u naselju Prutače

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovina Sevlid Hurtić i predstavnica Fonda za povratak BiH Dina Buzaljko danas su bili u službenoj posjeti Brčko distriktu gdje su se sastali s gradonačelnikom Brčko distrikta Zijadom Nišićem, dogradonačelnikom Antom Domićem, glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem i predstojnicom Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta Ljubicom Ilić. Ovom prilikom je potpisan Ugovor o projektu „CEB II“, a radi se o izgradnji dvije stambene zgrade u naselju Prutače, novčane vrijednosti od 6.000.000 KM.Ugovor koji je danas potpisan odnosi se na stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija u naselju Prutače gdje će se graditi dvije stambene zgrade sa po 30 stambenih jedinica za ukupno 230 korisnika koji su ispunili potrebne uvjete za dobivanje stana. Ovo je vrlo značajan projekt jer ti ljudi 28 godina žive po kolektivnim centrima i alternativnim smještajima i nisu riješili svoje stambeno pitanje“, kazao je Sevlid Hurtić Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Hurtić je dodao da će se po završetku ovog projekta, krenuti s realizacijom i projekta „CEB III“ kako bi riješili probleme sa svim kolektivnim centrima ili alternativnim smještajima na razini cijele države.

Prema njegovim riječima u razgovoru s Razvojnom Bankom Vijeća Europe dogovoreno je zaduživanje BiH od 100 milijuna eura kako bi riješili probleme ovog tipa. Brčko distrikt je već dao suglasnost da se ide u taj kredit gdje su tražili oko deset milijuna kako bi mogli završiti sa kolektivnim centrima, Republika Srpska se izjasnila za 30 milijuna te se čeka i Vlada Federacije BiH za oko 60 milijuna eura kredita.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić rekao je da Distrikt sufinancira ovaj projekt u iznosu od tri milijuna maraka te da će se u narednom razdoblju raditi na rješavanju stambenog pitanja i za ostale ugrožene kategorije, čime će se omogućiti mještanima sigurniji i kvalitetniji životni prostor.

„Ovaj događaj je dobar primjer suradnje države BiH i lokalne zajednice gdje zajedno rješavamo problem izbjeglica i kolektivnih centara. Imamo kandidirano ukupno šest kolektivnih centara na području Distrikta i današnjim potpisivanjem počinje službeno rješavanje problema Prutača i trajat će 14 mjeseci. Trenutno imamo još pet kolektivnih centara, odnosno oko 600 nezbrinutih osoba, za koje planiramo gradnju dodatnih 147 stambenih jedinica te ćemo nastavit dalje kako bi se svi problemi kolektivnih centara riješili“, dodao je Nišić.

Predstojnica Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta Ljubica Ilić kazala je da se o rješavanju stambenog zbrinjavanja u naselju Prutače započelo se još 2013. godine, kada je potpisan sporazum o zaduženju i implementaciji ovog projekta, i tada je Distrikt dobio 1.700.000 eura za zatvaranje svih alternativnih smještaja.

„Budući da je proteklo neko vrijeme, ta sredstva više nisu dovoljna kako bi zatvorili sve kolektivne centre koji egzistiraju na području Distrikta, tako da je Vlada donijela odluku da se krene u realizaciju, u zatvaranje i osiguravanje stambenih jedinica kroz projekt CEB II i da to budu upravo Prutače“, naglasila je Ilić.Nakon potpisivanja ugovora organiziran je i posjet naselju Prutače gdje se prisutnima pridružila i predstavnica romske manjine u Distriktu Mejra Šečić, koja se ovom prigodom zahvalila svima koji su uložili trud u rješavanju ovog dugogodišnjeg problema.