PALJENJE STRNIŠTA NA PODRUČJU ŽUPANIJE POSAVSKE

PALJENJE STRNIŠTA NA PODRUČJU ŽUPANIJE POSAVSKE

Na području Županije Posavske završena je žetva ječma i pšenice. Obilaskom terena uočeno je da neki od poljoprivrednih proizvođača spaljuju strništa. Spaljivanje žetvenih ostataka najlošiji je mogući odabir. Naime, paljenjem žetvenih ostataka ugrožava se mikroflora i fauna u dijelu oraničnog sloja te se na taj način gubi potencijalna organska masa (5 do 7 tona organske mase po hektaru). Paljenjem strništa se stvaraju visoke temperature, koje ubijaju i uništavaju korisne mikroorganizme u zemljištu. U ovom slučaju stradaju i kišne gliste, kao i druge životnje koje su veoma bitne za stvaranje humusa.
Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je zaoravanje biljnih ostataka, odnosno da obave prašenje strništa. Zaoravanjem se poboljšava vodni režim zemljišta. Stvara se rastresit sloj na površini oranice, a on sprječava isparavanje vlage. Dokazano je da plodna oranica na kojoj je obavljeno prašenje strnište ima čak za 2- 2,5% više vlage od oranice na kojoj nije obavljeno zaoravanje žetvenih ostataka. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je zaoravanje biljnih ostataka, odnosno da obave prašenje strništa. Zaoravanjem se poboljšava vodni režim zemljišta. Stvara se rastresit sloj na površini oranice, a on sprječava isparavanje vlage. Dokazano je da plodna oranica na kojoj je obavljeno prašenje strnište ima čak za 2- 2,5% više vlage od oranice na kojoj nije obavljeno zaoravanje žetvenih ostataka.
Stoga apeliramo na poljoprivredne proizvođače da ne pribjegavaju paljenju slame i strništa zato što ono ne donosi ništa korisno, a može dovesti do ugrožavanja i uništavanja drugih ratarskih kultura, voćnjaka, trajnih nasada, šuma i prometnica vatrom, dimom i vrućim zrakom.
Savjetodavci ovoga Ministarstva dostupni su u Orašju i Odžaku svakim radnim danom od 08,00 do 16,00 sati, izvijestili su iz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.