Odsluženje zatvorske kazne se može zamijeniti za društveno koristan rad

Odsluženje zatvorske kazne se može zamijeniti za društveno koristan rad

Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH je potpisala Ugovore za izvršavanje rada za opšte dobro na slobodi sa JP „Komunalno Brčko“ , JP „Putevi Brčko“, i Crvenim krstom Brčko distrikta čime je nastavljena praksa od 2014. godine da se osuđenim licima pruži mogućnost da dobrovoljnim radom razviju svijest o štetnosti određenih ponašanja i odgovornosti za štetne posljedice.

“Rad za opšte dobro na slobodi je alternativna krivična sankcija kojom se počiniocima krivičnih djela za koja je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do jedne godine uz dobrovoljni pristanak osuđenog, kazna može zamijeniti društveno korisnim radom – radom za opšte dobro na slobodi, u trajanju od najmanje deset, do najviše devedeset radnih dana”, istakao je Dejan Nišić portparol Pravosudne komisije.

Proteklih nekoliko godina ovu zakonsku mogućnost zamjene zatvorske sankcije za društveno korisni rad je koristilo više lica na području Brčko distrikta, u prošloj godini njih troje, a 2022. godine četiri lica.

Nišić je dodao da su pozitivni efekti ovakve sankcije višestruki kako u manjim troškovima za Brčko distrikt koji mora plaćati Kazneno popravnim zavodima u entitetima za boravak presuđenih zatvorenika tako i u saznanju da je proteklih godina društveno koristan rad pozitivno utjecao na više izvršioca krivičnog djela koji su nakon ovakvog odsluženja sankcije zasnovali radni odnos u tom preduzeću.

U Prvosudnoj komisiji Brčko distikta ističu kako se nadaju na će u narednom periodu i neka druga preduzeća i institucije da se prijave na Javni poziv za zaključenje ugovora za rad za opšte dobro na slobodi jer dosadašnja praksa pokazuje da većina onih koji na ovakav način odsluže kaznu za određeno krivično djelo obično postanu društvno odgovorne osobe, te obično ne postanu povratnici u činjenju krivičnih djela.