Procedura žrijebanja redoslijeda političkih subjekata za članove biračkih odbora u Distriktu

Procedura žrijebanja redoslijeda političkih subjekata za članove biračkih odbora u Distriktu

Izborna komisija Brčko juče je, pred predstavnicima političkih subjekata provela javno žrijebanje rasporeda članova biračkih odbora političkih subjekata, koji su imali pravo predlaganja svojih kandidata, a u kontekstu predstojećih oktobarskih izbora.

Spisak od trinaest politički subjekata, od kojih su dvije nezavisne liste, uz potvrdu da ispunjavaju dva preduslova za imenovanje svojih kandidata u biračke odbore, a to je da imaju ovjerenu listu svojih kandidata za predstojeće izbore kao i da su nosioci mandata sa izbora 2020. godine, dostavila je Centralna izborna komisija BiH.

„Navedeni spisak stigao nam je iz CIK-a BiH, a mi smo žrijebali brojeve od 1 do 13 i tako odredili redoslijed za svakog političkog subjekta, koji ukupno trebaju odrediti 1.004 predstavnika biračkih odbora i njihovih zamjenika za 138 redovnih biračkih mjesta u Distriktu“, rekao je predsjednik brčanske Izborne komisije Marko Tadić.

Obraćajući se prisutnim predstavnicima političkih subjekata, Tadić ih je upozorio da ne predlažu kao svoje kandidate osobe koje se već nalaze na takozvanom „rezervnom spisku“ za popunu biračkih odbora, a koji je sačinila ovdašnja Izborna komisija.„Za razliku od izbora prije dvije godine, gdje je bilo problema sa nedovoljnim brojem prijedloga za članove Biračkih odbora od strane političkih subjekata, sada očekujemo da će situacija biti puno bolja usljed činjenice da su ovi izbori puno bliži građanima, odnosno da su za njih znatno više zainteresovani, te da će i stoga politički subjekti biti ažurniji kod predlaganja svojih kandidata za članove biračkih odbora. Bitan pomak ka ovom cilju mogla bi biti i činjenica da je značajno uvećana i novčana naknada za same članove biračkih odbora“, zaključio je predsjednik Izborne komisije Brčko distrikta BiH Marko Tadić