PREDSTAVLJENA KNJIGA VALENTINA ĆORIĆA “IN VINO LIBERTAS”

PREDSTAVLJENA KNJIGA VALENTINA ĆORIĆA “IN VINO LIBERTAS”

Knjiga Valentina Ćorića ”In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga”, u svega tri dana doživjela je čak tri promocije, prvu u Sl. Brodu, potom u Novom Selu kod Odžaka i posljednja u Orašju kojoj je nazočilo oko stotinu osoba iz javnog, političkog i kulturnog života, zatim predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gosti iz RH, oci svećenici i prijatelji obitelji Ćorić. Domaćini cjelokupnog programa bili su Matijas Koturić i Mirko Klaić, a moderator je bila Slavica Karačić, ravnateljica RTV HB. Uz autora, o knjizi je najprije govorio pjesnik i dramski pisac Stjepan Šešelj, te kazao kako Valentin u knjizi, uz ostalo govori o njezinom klesanju, o zabrani slobode govora, o procesima koji traju 10-15 godina, o samici kao daru Božjem za razmišljanja i sjećanja, zatim o kršenju zabrane i spravljanju vina, te gaženju dostojanstva i grubom kršenju osnovnih prava.
Đuro Vidmarović književni kritičar, pjesnik i prevoditelj, u svojem izlaganju je uz ostalo naglasio kako je knjiga vrlo intrigantna iz nekoliko razloga. –„Prvo, on je Haški optuženik, što samo po sebi izaziva pozornost javnosti, a uz to je bio visoki dužnosnik u tadašnjoj Vladi HR Herceg Bosne. U knjizi ima autobiografskih momenata, zatim vrlo zanimljive lirske pasaže gdje govori o susretima i rastancima sa suprugom i djecom, kao i vrlo duhovite ironične sekvence koje govore o proizvodnji vina u zatvoru, rizičnom poslu kroz kojeg je zapravo ostvarivao svoj identitet, te intelektualni i psihološki integritet, o čemu bi se mogao snimiti poseban film. S literarnog aspekta, knjiga šalje poruku da se može vrlo lijepim jezikom, smireno pisati o gorućim temama koje se autora tiču osobno. On kaže da prašta svima, ali brani se za ono za što su ga optužili, a nije kriv“, naglasio je uz ostalo prof. Đuro Vidmarović.
Autor knjige Valentin Ćorić je u pozdravnim riječima zahvalio svima na dolasku, te progovorio o svojem djelovanju u Domovinskom ratu, podsjetio na herojstvo posavskih branitelja u obrani vjekovnih ognjišta i svojih pet dolazaka na ratište u Posavini u teškim vremenima. –„U Domovinskome ratu sam u teškim vremenima pet puta dolazio u Posavinu i za nju me vezuju divni i nesebični ljudi. Kada sam dolazio, zadnji put skelom preko Save, u Posavini se moglo čuti eksplozije od Luna, pa do svih vrsta naoružanja u istom momentu, a na groblju pet osoba obavlja pokop. Branitelji su pored svih okolnosti bili uzor i davali ogromnu snagu i vjeru svom narodu. Sačuvao sam prijateljske veze, a one su jako važne u životu i evo me u Orašju nakon 29 godina i sretan sam što vidim svoje prijatelje i suborce“, rekao je Ćorić.
Podsjetio je kako je na pisanju knjige tijekom boravka u Hagu radio 10 godina, a po izlasku iz zatvora imao zabranu još 5 godina javnog istupanja, objavljivanja knjiga, davanja intervjua i pisanja. –„Knjiga je bila „u bunkeru“ 7 godina, a svjetlo dana je ugledala 22. siječnja ove godine. Knjiga šalje poruku da istina pobjeđuje sve. Vrijeme, događaji i ljudi utvrdit će što je ratna istina i tko je kakvu ulogu od nas imao u ratu“, kazao je Valentin Ćorić i poručio kako je u Hagu napisao još tri knjige, pa će na red doći ratna, a nakon nje poratna i vrijeme kada je bio ministar i zastupnik u Sarajevu do odlaska u Hag, dok će u trećoj biti obrađen sudski proces u Hagu. –„To su sve zanimljivije teme od ovih u knjizi „In vino libertas“, gdje govorim o zatvorskom životu i našim odnosima“, naglasio je Valentin Ćorić, a na pitanje kako je došao na ideju o naslovu knjige, kazao je: „Zato što sam u zatvoru ilegalno proizvodio vino, više od 1.200 litara, zbog čega sam kažnjavan prebačajem u samicu, bez komunikacije bilo s kim. Tamo sam imao vremena za čitanje i pisanje u miru i tako je nastala knjiga“. U glazbenom dijelu programa nastupile su sestre Jelena i Matea Ilišević, a program je okončan zajedničkim druženjem.