Ured za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije

Ured za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije

Ured za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu u drugoj polovici prošle godine zaprimio je svega 29 prijava građana o koruptivnim radnjama. Tim povodom danas je održana press konferencija za novinare gdje su predstavljeni problemi i moguća rješenja o suzbijanju korupcije.

„Izražavam svoje nezadovoljstvo kako zbog vrlo malog broja prijava vezanih za korupciju, tako i zbog neprocesuiranja dosadašnjih prijava. Ured je isključivo preventivnog karaktera, te sve zaprimljene prijave, koje su osnovane i potpune obrađujemo i prosljeđujemo Policiji i Tužiteljstvu Brčko distrikta koji imaju zadatak izvršiti dalje radnje na istraživanju prijavljenih slučajeva“, kazao je Mirza Mešanović zamjenik ravnatelja Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu.

Prema njegovim riječima Ured ima potpisane sporazume o suradnji i s Policijom i Tužiteljstvom Brčko distrikta, ali problem se javlja o neprijavljivanju koruptivnih radnji, jer 29 prijava tijekom pola godine nije stvarno stanje s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i Distriktu po pitanju korupcije. On je ovim putem pozvao sve građane koji primijete bilo koji oblik korupcije na radnom mjestu ili u svom okruženju, da se ohrabre i da podnesu prijavu Uredu, ili osobno u njihovim prostorijama ili elektronskim putem, gdje postoji mogućnost i anonimne prijave, te se svaka prijava uzima u obradu.

Od ukupnog broja pristiglih prijava, njih 20 je proslijeđeno na dalju obradu odgovornim institucijama, ali do ovog trenutka niti jedna prijava nije procesuirana, što predstavlja dodatno nezadovoljstvo i nepovjerenje građana u ovu instituciju, zaključeno je na danas održanoj press konferenciji.