Održan završni sastanak oko nabavke “MOLI” odijela

Održan završni sastanak oko nabavke “MOLI” odijela

Predstavnici Udruženja građana „Vjera i nada“ Brčko koji okupljaju oboljele od mišićne distrofije održali su danas završni sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija oko nabavke „MOLI“ odjela koja pomažu pacijentima oboljelim od Multipla skleroze, cerebralne paralize i pacijentima koji imaju spazam.

Predsjednica Udruženja građana „Vjera i nada“ Nataša Damjanović kaže da jedno „MOLI“ odijelo košta oko 15.900 maraka, te da ima garanciju četiri godine. Damjanović ističe da postoji jako dobra volja oko nabavke „MOLI“ odijela ali da se mora pronaći i adekvatan prostor za ta odijela.

„Uvidjeli smo da imamo problem sa adekvatnim prostorom za smještaj MOLI odijela i da najmlađi oboljeli, prvenstveno djeca dobiju ta odijela koja bi koristili kući dok bi drugi pacijenti koristili u sklopu svojih fizikalnih terapija na Odjeljenju“, istakla je Damjanović.

Šef Odjeljenja pedijatrije Opšte Bolnice Brčko distrikta doktor Samir Mujkić kaže da bi nabavkom „MOLI“ odijela prvo pomogli djeci i njihovim roditeljima ali i Odjeljenju pedijatrije. Doktor Mujkić kaže da broj djece koja boluju od neuromuskularnih bolesti na prostoru Distrikta je konstantan i da se ne povećava.

„Radi se o nepokretnim, slabo i teško pokretnim osobama i u ovom trenutku na osnovu evidencije koju vodimo mi na Odjeljenju pedijatrije radi se o 25 takvih pacijenata pedijatrijske populacije. Napravljena su velika postignuća u tehničko – tehnološkom smislu i to je upravo to neuromodulacijsko odijelo jer smo mi došli do zida i ne možemo pomoći tim osobama ali uz pomoć te tehnologije možemo riješiti te probleme“, naglasio je dr Mujkić.

Otac djeteta koji boluje od cerebralne paralize Adis Rahman je takođe podržao nabavku „MOLI“ odijela jer bi se umnogome poboljšao kvalitet života njegovog djeteta. Takođe, ovom prilikom Rahman je rekao da je njegovo dijete već koristilo „MOLI“ odijelo.

„Moje dijete je koristilo to odijelo u tri navrata i prvi put je uspjelo da se odvoji od zemlje, da skoči i ostane na nogama, poboljšala se i motorika u rukama dok traje efekat tog odijela, što potencijalno znači da bi moje dijete moglo pohađati nastavu bez asistenta, te poboljšala se i ravnoteža. Ovo odijelo se nosi jedan sat, a efekti traju 48 časova i dok to traje dijete je dosta stabilnije i pokretnije, te 90 odsto stvari može da uradi kao i zdravo dijete“, pojasnio je Rahman.

Iz Udruženja građana „Vjera i nada“ i roditelji čijoj djeci je potrebno “MOLI” odijelo kažu da imaju podršku nadležnih institucija što im je neophodno pri nabavci tih odijela.