Izradom adventskih vijenaca mladeži brčanske Župe započelo obilježavanje Adventa

Izradom adventskih vijenaca mladeži brčanske Župe započelo obilježavanje Adventa

Katolici širom svijeta jučer su počeli s obilježavanjem Adventa ili Došašća, vrijeme kojim se obilježava priprema za Božić. Tim povodom su mladi i djeca u Župi Presvetog Srca Isusova u Brčko distriktu izradili adventske vijence koje su nakon svete mise prodavali župljanima.

„Kroz ovo vrijeme Došašća razmišljamo o svome osobnom životnom putu i susretu s Bogom, preispitujemo svoje propuste i težimo ka tome što u svome životu možemo učiniti kao dobro dijelo“, kazao je velečasni Damir Ivanović dekan brčanskog dekanata. On je dodao kako izradom i prodajom adventskih vijenaca žele na simboličan način obilježiti početak Adventa, te pomoći djeci u realizaciji njihovih aktivnosti i izleta koje će im omogućiti prikupljeni novac od prodaje vijenaca.

Došašće počinje četiri tjedna prije Božića, najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca, kao ove godine, a završava se 24. prosinca na Badnjak. U ovom razdoblju se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u došašću i svake nedjelje se pali po jedna svijeća. U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja.

„Na radionici nas je bilo dosta, od mlađe djece do nas starijih, mi stariji smo izrađivali adventske vijence koristeći razne svijeće, grane bora, ukrasne kuglice, sprejeve i druge dodatke, dok su mlađi izrađivali čestitke s božićnim porukama i motivima“, kazala je jedna od sudionica radionice Nora Pirić.

Ono što je karakteristično u vrijeme Adventa jesu mise zornice koje se u svim župama održavaju u ranu zoru, tako će i ove godine u crkvi Presvetog Srca Isusova u Brčko distriktu svako jutro u 6 sati započinjati misa zornica za sve vjernike.