PRUŽITI PRILIKU MLADIM LJUDIMA DA UČE OD MENTORA UZ POŠTENU PLAĆU

PRUŽITI PRILIKU MLADIM LJUDIMA DA UČE OD MENTORA UZ POŠTENU PLAĆU

Preko 100 sudionika iz privatnog turističko – ugostiteljskog sektora, obrazovnih i vladinih institucija sudjelovalo je na najznačajnijoj turističkoj konferenciji ove godine koju je organizirao Turistički klaster Hercegovina. Program konferencije „Edukacija i zadržavanje radne snage u turizmu i ugostiteljstvu“ hrabro se uhvatio u koštac s najznačajnijim problemom koji radnici u turizmu i ugostiteljstvu imaju na terenu.

Poslodavci su tijekom programa konferencije istaknuli kako je važno smanjiti doprinose na plaće koji su u BiH dosegli gotovo 70% kako bi se dio tog financijskog davanja prelio u korist zaposlenika.

Svi smo pomalo krivi za nedostatak kvalitetnih ljudi u turizmu – a turizam čine ljudi. Ne postoji digitalizacija koja će zamijeniti čovjeka na terenu; kuhara, konobara, turističkog vodiča, managera, kazala je Marija Vukoja, doktorandica na Sveučilištu u Rijeci, menadžerica restorana Hajdučke Vrleti na Blidinju i predsjednica Turističkog klastera Hercegovina. Vukoja je dodala kako je jedini put ka autentičnosti i uspjehu kroz strateško promišljanje i djelovanje.

Panel diskusija na konferenciji je ponudila primjere dobre prakse koje poslodavci osiguravaju radnicima kako bi ih zadržali. Čuli smo kako je radnicima važno osigurati stjecanje drugog dohotka kroz otkup poljoprivrednih proizvoda od djelatnika restorana. Naveden je i primjer smještaja u domainstvu djelatnika hotela preko dodatka na plaću za terenski i prekovremeni rad. Istaknuta je važnost jačanja timskog duha kroz zajedničko druženje zaposlenika kroz sportska i zabavna druženja, kao i uvažavanje specifičnih potreba djelatnika.

Mladim ljudima treba pružiti priliku da se što ranije uključe u svijet rada i uče od mentora uz poštenu plaću. To je model dualnog obrazovanja “karika koja nedostaje” na ovim prostorima.

Stručno obrazovanje usklađeno s potrebama tržišta rada važan je instrument za stvaranje prilika za mlade ljude – prvenstveno prilika za prvo radno iskustvo te kasnije ostvarenje uspješne karijere. Brojni su primjeri dobre prakse u Bosni i Hercegovini koji su vezani uz učenje kroz rad tj. praktičnu nastavu kod poslodavca, dualni elementi ili ferijalna praksa, no uvijek ima prostora za unapređenje, istakla je Viktoria Kuzmits, austrijska izaslanica za obrazovanje iz OeAD-a – Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju, Ured u Sarajevu. Iskustva zemalja u regiji i iskustva iz Austrije pokazuju kako srednje stručno obrazovanje bilo ono u dualnom ili školskom obliku može biti uspješno samo ukoliko postoji snažan sustav i suradnja kroz javno-privatno partnerstvo. Svi sudionici od javnih ustanova: škole, ministarstva, pedagoški zavodi do privatnih privrednih firmi i socijalnih partnera moraju biti uključeni i igrati aktivnu ulogu u stručnom obrazovanju, dodala je Kuzmits

Obrazovanje je ključ uspjeha i jedino obrazovan i stručan kadar ima priliku napredovati na radnom mjestu i birati uvjete za rad. Jedinstveni program Specijalista odjela hrane i pića koji se već 12 godina izvodi na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci predstavlja za hrvatsko gospodarstvo prepoznatljiv brand i ključ uspjeha u procesu edukacije i obrazovanja turističko – ugostiteljskih djelatnika. Ključno uvodno predavanje na konferenciji održao je prof. dr. sc. Slobodan Ivanović, redoviti profesor u trajnom zvanju, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci koji je predstavio program „Specijalist odjela hrane i pića“.

Probirljivo i zahtjevno turističko tržište traži isključivo kvalitetan i inovativan turistički proizvod. Hotelijeri i ugostitelji to ne mogu zanemariti. Proces edukacije kroz cjeloživotno obrazovanje omogućuje polaznicima razvoj ključnih vještina kao što su rješavanje problema, inovativnost, kreativno i kritičko mišljenje, te razvoj strategija, ali i generičkih vještina poput vještina komuniciranja, prezentacije, timskoga rada i širokog spektra socijalnih vještina“, istakao je prof. dr. sc. Slobodan Ivanović.

Regija Hercegovina je prije par godina provodila edukaciju „Specijalist odjela hrane i pića“ kroz koji je prošlo preko 200 učenika, a koji je bio financijski podržan od Japanske agencije za međunarodnu suradnju JICA i proveden u organizaciji REDAH Asocijacije za regionalni razvoj. Kroz EU i projekte međunarodnih organizacija u BiH je moguće ponovno pokrenuti takve programe kako bi se u obrazovni proces uključilo što više dionika te kako bi program bio povoljniji krajnjim korisnicima. Važno je nastaviti dalji proces edukacije kako bi se stvorila još kvalitetnija usluga na potpuno zadovoljstvo gosta te time ljudima osigurao povratak u Mostar grad povijesti, kulture i ljepote, te bogate gastronomsko – enološke ponude.

Problem s radnom snagom koji je bio tema konferencije u organizaciji Turističkog klastera Hercegovina je kompleksan i značajan. Problem dolazi od demografskih poreme

aja i naglog starenja stanovništva na europskom kontinentu. Pronatalitetna politika je dio rješenja zajedno sa stvaranjem uvjeta za povratak mladih ljudi iz inozemstva.

Turistički klaster Hercegovina je regionalna organizacija u kojoj su okupljeni entuzijasti i uspješni poduzetnici, predstavnici javnog i civilnog sektora, koji zajedno stvaraju proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti i za najzahtjevnije goste iz različitih kultura i običaja.

Kontakt osoba: Josipa Terzić – Rezić, 063 408 597
Email:
info@tkh.ba
Web:
www.tkh.ba