Vlada Brčko distrikta odobrila je Nacrt zakona o civilnim žrtvama rata

Vlada Brčko distrikta odobrila je Nacrt zakona o civilnim žrtvama rata

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 54. redovitoj sjednici odobrila je Nacrt zakona o civilnim žrtvama rata Brčko distrikta BiH kojim se utvrđuje status i prava civilnih žrtava rata i drugih osoba s prebivalištem u Distriktu.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić kazao je da se nakon usvojenog Nacrta zakon prosljeđuje u skupštinsku proceduru.

Bitno je istaknuti kako ovaj zakon ne donosi novine u odnosu na postojeću Odluku Skupštine Brčko distrikta BiH. Podsjećam, u prvoj polovici svibnja 2021. godine Vlada je usvojila smjernicu samo s jednom tezom, a to je da postojeću Odluku Skupštine pretoči u zakon, što je radna skupina i uradila, s tim da napominjem, mi smo već u studenom prošle godine dobili i pozitivna mišljenja od svih relevantnih udruga koji već primjenjuju i imaju interes za primjenom ovog zakona“, kazao je Šadić.

On je naglasio kako očekuje da i Skupština usvoji ovaj zakon kako bi bio u primjeni.

U međuvremenu se pojavljuju i određene inicijative da se na postojeći Nacrt zakona već može i amandmanski djelovati što vjerujem da će zastupnici u Skupštini i drugi ovlašteni predlagatelji to i učiniti. Riječ je o uvođenju novih prava kao što su između ostalog pravo da djeca koja su proistekla iz čina silovanja mogu ostvarivati određene benefite. U postojećoj Odluci na području Distrikta koja se primjenjuje od 2012. godine, oni nisu bili uključeni. Na osnovu preporuka međunarodnih organizacija ima inicijativa da se između ostalog i to pravo uvede u postojeći zakon kao i da imaju određene pogodnosti prilikom upisivanja u obrazovne ustanove“, kazao je Šadić.

Vlada je prije početka 54. redovite sjednice okončala i 53. redovitu sjednicu na kojoj je odobrila Nacrt odluke o odobravanju prijedloga regulacijskog plana „Zona rada i industrije – baza McGovern“ u Brčko distriktu BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.