UPFBiH: Ako električna energija za gospodarstvo poskupi više od 20 posto, gospodarstvenici neće potpisivati ugovore o snabdijevanju

UPFBiH: Ako električna energija za gospodarstvo poskupi više od 20 posto, gospodarstvenici neće potpisivati ugovore o snabdijevanju

Zenica, 22. prosinac 2021. – Udruga poslodavaca FBiH pozdravilo je odluku zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji su jednoglasno podržali izmjenu i dopunu Zakona o električnoj energiji FBiH, kojom se Vladi FBiH daje mogućnost da ograniči cijene električne energije, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu.

Tražimo da se hitno zakaže sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će biti usvojena dopuna Zakona o električnoj energiji FBiH u istovjetnom tekstu u kojem je usvojena na Predstavničkom domu, kako bi Vlada FBiH do 31.12.2021. godine donijela odgovarajuću odluku kojom bi ograničila povećanje cijena električne energije za gospodarstvo na maksimalno 20 posto“, zaključeno je na sastanku kojeg je organiziralo Udruga poslodavaca FBiH održanom u prostorijama ArcelorMIttala u Zenici.

Također je jednoglasno zaključeno da je za većinu poduzeća u FBiH prihvatljivo da električna energija za gospodarstvo poskupi maksimalno 20 posto, mada postoje poduzeća kojima će i ovoliko povećanje stvoriti probleme u poslovanju.

Ukoliko bi povećanje cijena električne energije bilo više od 20 posto, članice Udruge poslodavaca FBiH neće potpisati ugovore o snabdijevanju koje im dostave elektroprivrede iz FBiH“, jedinstven je stav učesnika sastanka.

Članice UPFBiH zahtijevaju od nadležnih institucija da se što prije donese zakon o obnovljivim izvorima energije FBiH, koji će kompanijama biti omogućeno investiranje u obnovljive izvore energije, ali i prodaja viška električne energije iz obnovljivih izvora na tržištu.

Tokom sastanka je još jednom ponovljeno da bi enormno povećanje cijena električne energije za gospodarska društva u Federaciji BiH ugrozilo poslovanje najvećeg broja gosodarskih društava i gospodarstvu u cjelini. Mnoga gospodrasrka društva bila bi prisiljena zatvarati pogone, otpuštati radnike, smanjivati plaće radnicima. Došlo bi do smanjenja izvoza, smanjenja investicija. Također bi se značajno povećala inflacija. U konačnici bi došlo do pogoršanja životnog standarda građana, jer bi enormno povećanje cijena električne energije za privredu u konačnici platili jedino građani, pošto bi došlo do značajnog povećanja cijena roba i usluga. Jedino Vlada FBiH donošenjem odluke o ograničavanju cijena električne energije do maksimalno 20 posto, može spriječiti drastična poskupljenja za građane i kolaps gospodarstva FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)