STOLJEĆE I POL RADOSNOG SLUŽENJA

STOLJEĆE I POL RADOSNOG SLUŽENJA

Ovo je dan zahvale dragom Bogu sa sestrama Sv. Vinka u narodu zvane Milosrdnice, je su činile i čine djela milosrđa po želji njihova utemeljitelja. Svečanom sv. misom u župnoj crkvi sv. Jurja proslavljena je 150 godišnjica sestara Milosrdnica u Derventi  koju je predslavio fra Mirko Filipović, župnik u Žeravcu kod Dervente u 11.00 sati u koncelebraciji sa 14 svećenika i redovnika. Bilo je nazočno oko 40-ak sestara sv. Vinka, dvije sestre družbe Kćeri Božje ljubavi, oko 150 vjernika te gosp. Zoran Piličić, generalni konzul RH u BiH., gosp. Dragan Čordaš, gosp. Josip Jerković, gosp. Marijan Kljajić i načelnik općine Derventa gosp. Milorad Simić. Pjevanje su animirale nazočne redovnice.

  U propovijedi fra Mirko je naglasio da je od sestara sve počelo i one su čudo Božje koje danas slavimo i nastavio je: „Sv. Vinko  je bio seoski pa gradski župnik, pogođen bijedom oko sebe. Svjestan da je vjera bez djela mrtva. S. Margareta i sv. Lujza – blistave suradnice koje daju život za svoje poslanje koje su bile njegova desna ruka. Sv. Vinko uspio je prvi osnovati zajednicu redovnica  koje ne žive iza samostanskih rešetaka. Uspio je u pokazivanju snage, uspješnosti žena. Šalje ih u teške i opasne situacije i one uspješno ostvaruju svoju zadaću. Iza njega ostao je pokret kršćanskih žena, redovnica koje su danas razgranate u 12 kongregacija sa 20.000 sestara koje djeluju u više od 90 zemalja, te su kad se uzme sve zajedno najbrojnija redovnička zajednica u cijeloj Crkvi“, rekao je fra Mirko i nastavio: „četiri su sestre došle prve u Bosnu i Hercegovinu: s. Filomena Massi iz Ljubljane, s. Rufina Radonić iz Pleternice u Sloveniji, s. Rajmunda Perentin iz Izole u Istri i s. Emilija Gašparić iz Varaždina a došle su 14. studenog 1871. godine u Sarajevo iz Zagreba. One su postale temelj redovnica u BiH. Danas u BiH ima 17 ženski redovničkih zajednica, sada u tri biskupije u BiH djeluje oko 480 redovnica, a kad su milosrdnice došle, nije bilo ni jedne – još od srednjeg vijeka“, završio je fra Mirko Filipović.

   Za ovo djelo zahvalni smo Apostolskom vikaru biskupu fra Paškalu Vujičiću, zahvalni smo sarajevskom župniku fra Grgi Martiću, zahvalni smo sarajevskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru koji je kupio zemljište u glavnoj sarajevskoj ulici i dao ga sestrama pomažući da grade ckrvu, samostan, školu, bolnicu…i tako im dao prvi zamah da se mogu dokazati. U prvih 27 godina sestre su izgradile 12 škola u 12 BH gradova. Nihovih prvi 48 učenica u Sarajevu temelj su povijesti BH školstva. Četrdeset godina u prosvjeti u BiH radilo je 166 sestara milosrdnica. Bez njih se povijest školstva BiH ne da zamisliti. Fascinantno je da je u jednom trenutku u bolnici na Koševu u Sarajevu radilo 96 sestara milosrdnica. Bez njih se povijest zdravstva u BiH ne da zamisliti. One su utkale svoje živote u našu Derventu. Osnovale su prvu osnovnu školu u ovom dijelu Posavine, prvu strukovnu školu, izgradile velebnu zgradu škole i samostan, koji su im oduzeti, pa još jedan, zdušno radile u bolnici, pomagale sirotinji i teško je sve nabrojitije.

   Poslije sv. mise bila je prigodna akademija u Napretkovu domu u Derventi u 13.00 sati. Svojim programom uzvličali su akademiju svojim pjevanjem zbor sestara milosrcnica. Pozdrav na akadmeiji uputila je s. M. Vinka Bilješko poglavarica sestara milosrdnica, sve je lijepo pozdravo domaćin župnik vlč. Marko Slišković koji je mnogo doprinio i u organiziranju ove proslave, povijesni presjek dala je s. Zorislava Katić koja je na službi u Dervenit i na kraju je prikazan mali dokumentarac o djelovanju sestara u Derventi. Daj Bože da još obljetnica sestre milosrdnice dožive u Derventi i u BiH.

Ivan Ravlić, župnik u Globarici

Erna Elčić, fotografije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)